В Україні переглянуть квоти з працевлаштування людей з інвалідністю

П'ятниця, 5 березня 2021, 15:55
 

В Україні будуть переглядати квоти з працевлаштування людей з інвалідністю - зокрема, пропонується розробити систему податкових пільг для працедавців, що працевлаштовують більше осіб з інвалідністю, ніж передбачено діючою нормою в 4%.

Про це повідомляє ЄБА за підсумками засідання міжвідомчої робочої групи під головуванням прем'єра Дениса Шмигаля та за участі першої леді Олени Зеленської, на якому презентували проєкт Національної стратегії безбар’єрності.

"Роботодавці матимуть гнучкі можливості щодо виконання норми працевлаштування, як через пряме працевлаштування, так і через замовлення послуг та товарів у підприємств, власниками яких є особи з інвалідністю, або благодійних внесків на розвиток доступного середовища.

До прикладу, пропонується розробити систему податкових пільг для працедавців, що працевлаштовують більше осіб з інвалідністю, ніж передбачено діючою нормою в 4%, та створення прогресивної шкали сплати санкцій за невиконання норми, тощо", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

У ЄБА додали, що проєкт пропонує багато новацій, які сприятимуть включенню вразливих категорій населення до економічного життя країни, зокрема:

  • Спростити процедуру отримання фінансової підтримки підприємствами на створення робочих місць за принципом "гроші йдуть за кандидатом";
  • Забезпечити прозоре використання коштів за виконання норми на працевлаштування, що надходять до Фонду соціального захисту людей з інвалідністю, на адаптацію робочих місць у роботодавців;
  • Удосконалити діяльність Фонду соціального захисту людей з інвалідністю з метою сприяння реальній зайнятості людей з інвалідністю, в частині прозорості і відкритості всіх процесів та процедур;
  • Надати можливість компаніям отримати консультації щодо облаштування доступного середовища та інклюзивного працевлаштування;
  • Розробити та оприлюднити типові положеннями та інформаційні матеріали щодо різноманітності та інклюзивності;
  • Додати професію фахівця з інклюзивності в класифікатор професій;
  • Розробити систему податкових пільг для працедавців, що працевлаштовують більше осіб з інвалідністю, ніж передбачено діючою нормою в 4%, та створення прогресивної шкали сплати санкцій за невиконання норми, тощо.

"Створення стимулів для роботодавців, що запроваджують принципи рівності при працевлаштуванні та на робочому місці - таким було одне із завдань напрямку економічна безбар’єрність, над яким працювали і експерти Асоціації.

Ми проаналізували усі виклики, з якими стикається бізнес у цьому контексті, та спробували вибудувати політику, яка б враховувала інтереси усіх зацікавлених сторін, як кандидатів, так і компаній", - заявила координатор Комітету промислової екології та сталого розвитку Ольга Бойко. 

Повідомляється, що уже найближчим часом розпочнуть процес широкого громадського обговорення, після чого, у квітні, фіналізований та погоджений з усіма стейкхолдерами документ буде затверджений Кабміном.

"Проєкт Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні розроблено за ініціативи першої леді Олени Зеленської та на виконання указу президента "Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні", - додали в ЄБА.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: