Україна подала офіційну заявку на включення борщу до списку культурної спадщини ЮНЕСКО

Середа, 31 березня 2021, 15:00
 

Міністерство закордонних справ України подало номінаційне досьє "Культура приготування українського борщу" для включення до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомляє прес-служба голови ГО "Інститут культури України", шеф-кухаря Євгена Клопотенка, який виступив ініціатором офіційного визнання борщу українською національною стравою.

"Номінаційне досьє "Культура приготування українського борщу" нарешті прямує до Парижу.

Це важливий процедурний крок, який є початком формального просування на міжнародному рівні неперевершеного елементу української нематеріальної культурної спадщини для його включення до Репрезентативного списку ЮНЕСКО", - зазначила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

Реклама:

"Коли ви заходите в ресторан за кордоном, то швидше за все в меню ви побачите "Борщ (російський суп)". Коли я дізнався про це, зрозумів, що треба захищати борщ, бо мова не просто про їжу, а про культурної ідентифікації нації.

У жовтні 2020 року борщ був внесений до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, а 30 березня Україна подала заявку до ЮНЕСКО для визнання борщу українською стравою вже на світовому рівні", - розповів Клопотенко.

 

"Українське номінаційне досьє складається з понад 700 сторінок документальних доказів того, що борщ походить з України, він тісно переплетений з українською культурою в таких речах, як, наприклад, весільні та похоронні традиції, та широко споживається по всій країні", - йдеться у повідомленні.

"Український борщ - українська національна страва, якій немає конкурентів. Досить маніпулювати і на ґрунті "російськості" борщу, бо правди не зміниш. Борщ - наш", - заявив міністр культури на інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Зазначається, що розгляд заявки триватиме два роки. 

У списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО вже є український петриківський декоративний розпис, традиція косівської розписної кераміки та козацькі пісні Дніпропетровської області.

Читайте також: Борщ, що підкорює ринки Європи, США та ОАЕ. Як миколаївський підприємець вивів українські консерви у світ

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: