Мінфін переглядатиме рефінансування боргів за програмою 5-7-9%

Середа, 31 березня 2021, 11:37
 

У Міністерстві фінансів хочуть переглянути програму "Доступних кредитів 5-7-9%" у частині рефінансування старих боргів, адже "держава не повинна кредитувати економіку".

Про це міністр фінансів Сергій Марченко розповів в інтерв’ю Liga.net.

Він розповів, що антикризова версія 5-7-9 йде шляхом будь-якого тимчасово інструменту, коли відбувається його "викривлення". Це стосується зокрема можливості поповнення бізнесом оборотних коштів під 3%.

Як зазначив інтерв’юер, цією можливістю активно користуються аграрії для фінансування посівної кампанії. Водночас, як нагадав Марченко, мета цієї опції – надати малому-середньому бізнесу подушку ліквідності. Відтак, у Мінфіні вважають, що програмі необхідно переформатування.

Реклама:

У відомстві не розглядають обмеження щодо певної галузі, зокрема, Марченко зауважив, що чимало аграріїв минулого року постраждали від посухи та потребують підтримки.

"На мій погляд, необхідно зібрати інформацію та удосконалити вимоги до учасників. Думаю, найближчим часом ми будемо до цього готові", – розповів він щодо кроків для перегляду програми.

Міністр додав, що рефінансування старих боргів та поповнення оборотних коштів під 3% дозволили бізнесу "перевести подих на час кризи", та варто повертатися до основних завдань програми: розвитку бізнесу та створення нових робочих місць. 

"У бізнесу був рік часу: хто не зміг скористатися цією допомогою – що ж, держава не повинна кредитувати економіку, це не наше завдання", – заявив він.

На думку Марченка, антикризові кредити переглядати наразі не будуть, на відміну від рефінансування старих боргів – потрібно переглядати. "До речі, динаміка останніх місяців показує, що рефінансування вже наситило ринок", – додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: