"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна буде спільно з Францією виробляти висотні підйомники для пожежних авто

Вівторок, 30 березня 2021, 17:10
 

Україна буде спільно з Францією виробляти висотні підйомники для пожежних автомобілів - протокол про наміри між ДСНС та французькою компанією Echelles Riffaud, виробником висотних підйомників, підписали 30 березня.

Про це повідомляє прес-служба МВС.

Зазначається, що документ підписали голова ДСНС Микола Чечоткін, генеральний директор Echelles Riffaud Бенжамен Кустіє та експортний директор компанії Марк Ларів.

За словами голови МВС Арсена Авакова, у пожежно-рятувальних підрозділах склалась критична ситуація із сучасними технічними засобами для забезпечення гасіння пожеж та порятунку людей з висотних будівель.

Реклама:

Наявна техніка експлуатується вже понад 40 років, і 90% якої вже відпрацювали всі встановлені терміни експлуатації.

"На жаль, Україна не виробляла і не виробляє таку техніку. Тому, МВС спільно з французькими партнерами домовились про виробництво для українських рятувальників сучасної пожежної техніки", - сказав міністр.

За його словами, за результатами переговорів з французькими компаніями-виробниками пожежної техніки, була обрана компанія Echelles Riffaud, яка працює на ринку понад 150 років.

"Мова йде про виробництво комплексів з підіймачами до 33 і 42 метрів. Однак, важливим аспектом двосторонньої співпраці лишається умова, коли автомобілі французького виробництва будуть складені на українських заводах. Планується закупівля 370 таких пожежних машин. Крім того, наші спеціалісти пройдуть навчання у своїх французьких колег", - розповів Аваков.

Вартість контракту - 300 мільйонів євро, французька сторона пішла на умови довгострокового кредитування, яке розраховано на 10 років.

Надалі підписаний Протокол буде оформлено в міжурядову угоду, яку ратифікують народні депутати.

За попереднім планом нові автомобілі запрацюють в українських містах наступного року.

"У нас в наявності є лише 290 необхідних підйомників і 260 з них вже відпрацювали свій ресурс. Враховуючи зношеність цієї техніки і відсутність виробництва в Україні, ми ретельно вивчали можливості європейських виробників.

Від реалізації спільного проєкту ми очікуємо повністю переоснастити наші підрозділи висотною технікою для порятунку людей. Це дасть можливість більш якісно надавати послуги нашому населенню та рятувати людські життя. Переконаний, що наша спільна робота має потужний потенціал", - заявив голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін.

Заступник керівника департаменту комунікацій МВС Ярослав Тракало уточнив ЕП, що в Києві наразі є один підйомник висотою 90 метрів фінського виробництва, який дістає до 30 поверху і вище.

Є три 50-метрові підйомники і 12 підйомників 33-42 метри виробництва 80-років, які є застарілими і потребують оновлення.

Він відзначив тенденцію збільшення темпів будівництва висоток у столиці.

"І власне, підписання договору з французькою компанією - стане відправною точкою, початком оновлення технічних засобів для забезпечення гасіння пожеж та порятунку людей з висотних будівель у межах всієї держави, зношення яких подекуди сягає 90% і вже давно відпрацювало всі терміни експлуатації", - наголосив Тракало.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: