Жінки є власницями лише 3% найбільших компаній в Україні - дослідження

Середа, 3 березня 2021, 16:03
 

Компанії, засновані виключно жінками, становлять лише 3% через 330 найбільших за виручкою в Україні, водночас жінки відкрили на 5% більше ФОПів минулоріч.

Про це йдеться у дослідженні Youcontrol.

Зазначається, що за динамікою з 2010 року кількість відкритих жінками ФОПів перевищує на 25 тисяч кількох відкритих чоловіками. Лише минулоріч частка відкритих ФОПів жінками становить на 5% більше від підприємств, відкритих чоловіками. 

 

Одначе, сумарно за десять років чоловіки майже втричі випереджають жінок у відкритті компаній: 320 тисяч проти 129 тисяч. Розрив між кількістю відкритих компаній не надто змінювався з 2010 року, проте дещо скоротився - з 40% до 36% у 2020 році.

Реклама:

За останні три роки у найбільших містах України спостерігається скорочення ґендерного розриву. Найпомітніші зміни відбулися у Києві: станом на кінець лютого 2018 року відсоток жінок-власниць компаній тут дорівнював 23%, а зараз сягає 26%. 

У Дніпрі й Одесі три роки тому жінок-бенефіціарів було по 25%, а станом на 2021 рік маємо по 27%. Збільшилася кількість підприємиць і у Львові: було 24% стало 26%. А от у Харкові лише на 1% зросла кількість жінок-власниць бізнесу: з 25% до 26%. 

Серед 330 найбільших за обсягом виручки компаній, лише 11 мають єдиного бенефіціарного власника жінку. З них 3 мають лише номінальну власницю, тобто вона не бере безпосередньої участі у процесі прийняття рішень.

Ще в 24 компаніях із 330-ти серед власників є одночасно і жінки, і чоловіки. І 185 найбільших бізнесів належать виключно чоловікам. 

Серед основних видів діяльності компаній - роздрібна та оптова торгівля. У п’яти компаніях - це торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами. Окрім торгівлі серед основних сфер - виробництво чавуну, сталі та феросплавів, розподілення електроенергії та виробництво залізничних локомотивів.

 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: