Голова Податкової пропонує знизити ліміти на розрахунки готівкою

Понеділок, 29 березня 2021, 17:55
 

Схеми із "оптимізації" податкового навантаження реалізуються з допомогою розрахунків готівкою, тому варто стимулювати безготівкові розрахунки, у тому числі шляхом зниження лімітів на розрахунки готівкою.

Про це голова Державної податкової служби Олексій Любченко у статті для ZN.UA.

"З початку 2020 року обсяг лише гривневої готівки в економіці України зріс на 34%, проте визначити, яка частка цього приросту зумовлена завбачливою поведінкою економічних агентів на тлі карантинних обмежень, а яка - результатом збільшення тіньового товарообороту, досить важко.

Водночас загальновідомо, що схеми із "оптимізації" податкового навантаження реалізуються з допомогою розрахунків готівкою, адже в такому разі неможливо ідентифікувати ведення господарської діяльності через механізми банківського моніторингу. В таких умовах слід стимулювати безготівкові розрахунки, у тому числі шляхом зниження лімітів на розрахунки готівкою та удосконалення системи контролю за розрахунками готівкою", - пише Любченко.

Реклама:

За його словами, також потребують посилення контроль за діяльністю ФОПів і протидія зловживанню спрощеною системою оподаткування.

Голова Податкової заявив, що "поширеною є практика здійснення під прикриттям ФОПів своєї діяльності великим бізнесом і торговельними мережами".

"Це потребує посилення аналітичної роботи з виявлення випадків умисного "дроблення" діяльності підприємств і мереж та поширення вимог щодо використання фізичними особами-підприємцями фіскальних реєстраторів розрахункових операцій", - додав він.

Нагадаємо:

За оцінкою Державної податкової служби, втрати України від застосування схем з ухилення (мінімізації) сплати податків становлять близько 7,7 млрд дол на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!