Клієнти заборгували "Енергоатому" 12,5 мільярда – Міненерго

Понеділок, 29 березня 2021, 09:55
 

Станом на 30 грудня 2020 року заборгованість клієнтів перед НАЕК "Енергоатом" за відпущену електроенергію становила 12,4 мільярда гривень.

Про це йдеться у пояснювальній записці Міністерства енергетики щодо заходів, вжитих для забезпечення прибуткової діяльності державних підприємств у 2020 році, повідомляє Марлін.

У документі, зокрема, йдеться про те, що станом на 30.12.2020 прострочена заборгованість перед ДП "НАЕК "Енергоатом" за фактично відпущену електричну енергію у поточному році становить 12,449 млрд гривень. 

Також в Міненерго наголосили, що великий борг перед "Енергоатомом" призвів до невиконання гірничо підготовчих робіт на іншому державному підприємстві "Східний гірничо-збагачувальний комбінат", яке вчасно не отримувало кошти за поставлений уран. 

Реклама:

Крім того, через відсутність коштів на Східному ГЗК не проводили всі заплановані  ремонтні та регламентні роботи та обмежили виконання виробничої програми 2020 року. 

В Міненерго також підкреслили, що накопичення боргу призводить до негативних соціальних наслідків.

Нагадуємо:

2020 рік "Енергоатом" завершив із чистим збитком 4,8 млрд гривень. 

Негативні результати діяльності у компанії пояснили витратами на курсову різницю при обслуговуванні валютних кредитів, примусовим скороченням обсягу товарної продукції підприємства, втратами від виконання публічних спеціальних обов’язків і боргом державних підприємств "Енергоринок" та "Гарантований покупець".

Згадане підприємство Східний ГЗК завершило рік з чистим збитком 550,2 млн грн.

Обидві компанії "Енергоатом" та Східний ГЗК належать до сфери управління Міністерства енергетики.       

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: