ЄІБ може виділити 100 млн євро на модернізацію зовнішнього освітлення в Україні

Середа, 24 березня 2021, 16:55
 

Представники ЄІБ висловили готовність почати процес підготовки угоди з наданням кредиту в розмірі 100 млн євро та технічної допомоги в розмірі 1,5 млн євро на модернізацію вуличного освітлення в Україні.

Про це повідомляє прес-служба Мінрегіону.

"Запропонований проєкт повинен покрити всю територію України. Він передбачає реалізацію заходів з відновлення, реконструкції та будівництва мереж зовнішнього освітлення.

А також приведення електромереж зовнішнього освітлення до норм і стандартів діючого законодавства та оснащення об’єктів зовнішнього освітлення обладнанням з використанням енерго- та ресурсозберігаючих технологій", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Зазначається, що наразі більша частина систем зовнішнього освітлення населених пунктів перебуває у критичному стані, а значна кількість вулиць залишається неосвітленою.

"Через відсутність дієвої системи управління енергоспоживання зовнішнього освітлення міста, використання застарілих індукційних засобів обліку та неналежний контроль за їхніми технічними характеристиками якість освітлення погіршується. Також через це збільшуються витрати житлово-комунальної сфери.

Так, у 2020 році витрати на утримання об’єктів зовнішнього освітлення в населених пунктах України становили 1,5 млрд грн, а витрати місцевих бюджетів на електроенергію, спожиту на зовнішнє освітлення, - понад 1,4 млрд грн", - заявили у Мінрегіоні

"Актуальність модернізації систем зовнішнього освітлення населених пунктів обумовлена сучасними вимогами енергоефективності та енергозбереження", - додали у відомстві.

Потенційна реалізація цієї програми за підтримки ЄІБ відповідає імплементації національних стратегічних документів:

  • Енергетичній стратегії України на період до 2035 року "Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність";
  • Національній економічній стратегії на період до 2030 року;
  • Положенням Директиви 2012/27/ЄС "Про енергоефективність";
  • Заявленим пріоритетам уряду щодо приєднання до Зеленого Курсу ЄС у частині подолання енергетичної бідності та декарбонізації економіки.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: