МВФ планує виділити 650 мільярдів на відновлення світової економіки

Середа, 24 березня 2021, 13:52
 

МВФ обговорює виділення СПЗ (спеціальних прав запозичення) на суму 650 мільярдів доларів для допомоги відновлення світової економіки внаслідок пандемії.

Про це йдеться у повідомленні Міжнародного валютного фонду.

За словами директорки-розпорядниці МВФ Кристаліни Георгієвої, такий випуск СПЗ забезпечить довготривалу потребу світової економіки у резервах, що зможе допомогти усім країнам-членам МВФ та підтримати світову економіку на шляху відновлення.

Така допомога, вважає Георгієва, збільшить ліквідність світової економічної системи шляхом збільшення резервів 190 країн-членів. Офіційну пропозицію директорка планує подати до червня. 

Реклама:

Зокрема, співробітники МВФ працюватимуть над підвищенням прозорості у використанні СПЗ, та водночас враховуватимуть особливість СПЗ як резервного активу. "Паралельно співробітники також вивчатимуть можливості перерозподілу СПЗ від країн-членів із стабільним фінансовим станом на підтримку вразливих країн із низьким рівнем доходу", – додала вона.

Георгієва також розповіла, який ефект надання 650 мільярдів доларів матиме на економіку країн-членів:

"У разі схвалення новий розподіл СПЗ додасть суттєвого прямого приросту ліквідності країн, що водночас не збільшить боргового тягаря. Це також дозволить звільнити вкрай необхідні ресурси для країн-членів для боротьби з пандемією, зокрема для підтримки програм вакцинації та інших невідкладних заходів. І це доповнило б спектр інструментів, впроваджених МВФ для підтримки наших членів у цей кризовий час".

Нагадуємо:

У МВФ заявили про більш швидке відновлення світової економіки, але воно нерівномірне, і є тривожні ознаки зростання розриву між розвиненими і тими, що розвиваються економіками.

26 січня 2021 року Міжнародний валютний фонд оновив прогнози по світовій економіці 2021 році і очікує зростання в 5,5% в зв'язку з початком вакцинації від COVID-19.

Економічна правда



Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: