Американець підняв акції своєї компанії на "домовленостях" з Україною. Влада заперечує – "Схеми"

Середа, 24 березня 2021, 10:55
 

Акції американської компанії Enerkon подорожчали у 50 разів після заяв про співпрацю з Україною щодо будівництва об’єктів відновлювальної енергетики в Чорнобилі та запуск Національного оператора 5G-зв’язку. 

Про це йдеться у розслідуванні "Схем".

Українська влада стверджує, що про ці домовленості їй нічого не відомо.

У березні на сайті Мінюсту США була оприлюднена угода, згідно з якою американська компанія Diplomatic Trade надаватиме лобістські послуги для віцепрем’єр-міністра та міністра з розвитку стратегічних галузей промисловості Олега Уруського на умовах "pro bono", тобто – безкоштовно.

Реклама:

З публічного повідомлення іншої компанії Enerkon Solar International, яку з Diplomatic Trade поєднує один і той же власник – бізнесмен Бенджамін Баллаут, – журналісти з’ясували більше деталей.

Зокрема, що фірма Diplomatic Trade начебто планує організувати для Уруського в США зустріч із представниками компанії SpaceX – "задля досягнення домовленостей про запуск українського супутника на орбіту за допомогою ракетоносія компанії Ілона Маска". При чому, як повідомив Баллаут у розмові з журналістами Радіо Свобода, на прохання самого Уруського.

Уруський підтвердив "Схемам", що планує візит до США, але повідомив, що організовує його Мінстратегпром та посольство США. Водночас він зазначив, що жодних домовленостей з американськими лобістами щодо організації зустрічей з представниками SpaceX немає. 

Що стосується листування з Diplomatic Trade, повідомив, що воно справді було, але "не мало жодних зобов’язань" та "носило суто інформаційний характер".

В іншому повідомленні Enerkon стверджувалось, що компанія підписала меморандум із українським урядом щодо реалізації кількох проєктів – зокрема, будівництва сонячної електростанції у Зоні відчуження, заводу з виробництва "зеленого" водню та запуску 5G-зв’язку. 

Уруський повідомив журналістам, що про підписання меморандуму з Enerkon з боку уряду йому нічого не відомо. Також він заявив, що очолюване ним міністерство не планує брати участь в цьому проєкті. Заперечили такі домовленості також у Міненергетики та Мінекології.

Єдиним з офіційних осіб, з ким поспілкувалися "Схеми" і кому було відомо про наміри Enerkon, виявився керівник Державного агентства з управління зоною відчуження Сергій Костюк. Він розповів, що мав зустріч з Анатолієм Рязанцевим, який є партнером Баллаута в іншій фірмі, що координує в Україні проєкти Enerkon, але ця зустріч мала "ознайомчий характер". 

Про будівництво заводу з виробництва "зеленого" водню Костюк дізнався від журналістів.

Опитані журналістами фахівці, зокрема, екскерівниця ДАЗВ Катерина Павлова, назвали анонсований проєкт "фантастичним" і таким, який буде складно реалізувати в Україні.

Інший анонсований Enerkon проєкт – запуск Національного оператора 5G на базі держпідприємства "Укрдорзв’язок". Рязанцев повідомив, що представив цей проєкт Баллауту і він погодився. За словами Рязанцева, 31 грудня минулого року він зустрічався із цього питання безпосередньо з віцепрем’єром Уруським. Очільник "Укрдорзв’язку" Віктор Бондар повідомив: "У нас немає ніяких проєктів. Все виставлено на приватизацію".

У пресслужбі Уруського заперечили факт зустрічі з Рязанцевим і взагалі існування будь-яких домовленостей. У Міністерстві цифрової трансформації також повідомили, що їм невідомо про співпрацю з Enerkon. 

Учасники ринку мобільних операторів, з якими поговорили журналісти, також вважають втілення цього проєкту найближчим часом малоймовірним. Звертають увагу і на незадовільний технічний стан "Укрдорзв’язку". 

В посольстві США в Україні заявили, що їм не відомо про жодні проєкти Enerkon. Аналогічну відповідь надали і в Американській торговій палаті в Україні і висловили здивування озвученими планами Enerkon.

Журналісти проаналізували вартість акцій компанії і виявили, що за останні три місяці вона зросла у понад 50 разів, з чотирьох центів до 2 доларів. Такий стрибок, на думку юристів, які працюють з фондовими ринками, став можливим, зокрема, через те, що компанія постійно у своїх пресрелізах згадувала про бізнес-проєкти в Україні. 

Вперше про наміри будівництва сонячної станції в Чорнобильській зоні Enerkon заявив у листопаді минулого року і з того часу вартість акцій компанії почала потроху зростати. 

"Таким чином чистий капітал її засновника Бенджаміна Баллаута, якому належить 50,3 відсотків акцій компанії, може скласти понад 18,5 мільйонів доларів", – йдеться в розслідуванні.

Спроба "Схем" отримати коментарі наштовхнулася на спротив з боку Баллаута. Під час одного з телефонних дзвінків та у листі до редакції він звинуватив журналістів у шпигунстві та дезінформації. 

14 березня Enerkon листом звернувся до низки американських та українських відомств, зокрема, до Національної поліції України з проханням розпочати кримінальне провадження відносно журналістів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: