"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Біткоїн радше замінює золото, а не долар – голова ФРС

Понеділок, 22 березня 2021, 20:40

Біткоїну не вистачає ключових елементів, які зробили б його корисною валютою. В результаті, криптовалюта більшою мірою замінює золото, ніж американський долар.

Про це заявив голова Федеральної резервної системи Джером Пауелл, передає "Інтерфакс-Україна".

"Криптоактиви дуже волатильні – подивіться на біткоїн, і тому не дуже придатні як засіб заощадження. Вони нічим не підкріплені. Це більше схоже на спекуляцію. По суті, це замінник золота, а не долара", – заявив Пауелл.

При цьому голова Федрезерву назвав стейблкоїни (криптовалюта, курс яких прив'язаний до традиційних валют або активів) поліпшенням у порівнянні зі звичайними криптовалютами. Але їх надійність залежить від того, що вони підтримуються суверенною валютою.

Реклама:

"Стейблкоїни можуть зіграти свою роль при відповідному регулюванні, але ця роль не буде полягати в формуванні основи нової глобальної грошової системи", – сказав Пауелл.

За його словами, одного разу ФРС може розробити цифровий долар, але не раніше, ніж після ретельного аналізу, а також схвалення з боку американського суспільства і уряду. Було б краще, якби Конгрес США ухвалив закони, що більш виразно дозволяють цифрові валюти, а не ФРС використовувала для цього існуючі повноваження.

Деякі економісти стверджують, що цифровий долар був би корисний в недавніх зусиллях щодо стимулювання економіки під час пандемії COVID-19, пише MarketWatch. Теоретично цифрові долари можна було миттєво відправити кожному американцеві, який цього потребує.

Пауелл повторив, що ФРС не поспішає щодо таких новаторських технологій. Поки триває робота з вивчення наслідків використання цифрового долара, ніякого рішення не очікується, підкреслив він.

"Оскільки ми є основною резервною валютою світу, нам не потрібно поспішати з цим проєктом – ми не повинні першими виходити на ринок", – вважає керівник ФРС.

Одна з проблем, про які нагадав Пауелл, полягає в тому, що американці захочуть тримати цифрові долари в період будь-якої кризи, що може призвести до потенційного вичерпання паперових грошей в банках.

Біткоїн подешевшав 22 березня на 1,2% – до 57,115 тис дол, за даними CoinDesk. За три місяці його курс підскочив майже в 2,5 рази, за останній рік – майже в дев'ять разів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: