Турецька ліра впала на понад 10% після звільнення голови центробанку

Понеділок, 22 березня 2021, 10:58
 

Після того, як президент Туреччини Таїп Ердоган несподівано звільнив голову центрального банку Наджі Агбала, турецька ліра впала на близько 11% до найнижчих рівнів за рік.

Про це повідомляє Reuters, BBC.

Несподіване призначення Ердоганом Шахапа Кавджиоглу стало третьою зміною очільника центробанку в Туреччині з середини 2019 року. Новий голова спробував заспокоїти острахи на ринку та запевнив очільників банків країни у тому, що рішучих змін у політиці регулятора відразу не станеться.

Ліра сягнула котирувань 8,1392 за долар 22 березня проти 7,1981 ліри за долар 19 березня. Відтак, близько 07:05 за Києвом падіння становило близько 11% .

Реклама:

Стримування інфляції є однією з головних задач турецького регулятора. Упродовж останніх 4 років її темп перевищував 10%, і на його зменшення була спрямована політика Агбала, якого усунули 20 березня. Так, відсоткова ставка центробанку становить близько 19%.

Монетарна політика Агбала отримувала схвальні реакції з боку інвесторів, у зв’язку з чим його несподівана відставка спричинила невизначеність на ринку. Серед інвесторів з'явилися побоювання, що за нового керівництва усі здобутки попередньої команди можуть бути нівельовані. 

Зокрема такі настрої спричинені тим, що новопризначений Кавджиоглу не є прихильником боротьби з інфляцією підвищенням облікової ставки

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: