Фонд гарантування хоче збільшити суму відшкодування вдвічі цьогоріч

Четвер, 18 березня 2021, 17:18
 

Фонд гарантування вкладів фізосіб хоче збільшити гарантовану суми відшкодування вдвічі – до 400 тисяч гривень, востаннє вона збільшувалася у 2012 році.

Про це повідомляє пресслужба Фонду.

"Перший крок ми плануємо зробити уже цього року і збільшити суму відшкодування удвічі до 400 тис. грн", – йдеться у заяві. Водночас, у ФГВФО зауважили, що спершу установі необхідно провести реструктуризацію боргів, які залишилися у спадок від банківської кризи 2014-2017 років. 

У Фонді пояснили, що "затвердження програми реструктуризації, підвищення суми відшкодування за вкладами і поширення гарантій на "Ощадбанк" – єдиний пакет законопроектів, ухвалення якого відкриває шлях до якісних змін системи гарантування". 

Реклама:

Як зазначила фіндиректорка Фонду Олена Нужненко, таке пакетне голосування погоджене Радою з фінансової стабільності і є однією із вимог відновлення співпраці з Міжнародним валютним Фондом.

В установі пояснили, що під час банківської кризи 2014-17 років для забезпечення виплат вкладникам майже 90 неплатоспроможних банків, Фонд був змушений залучити майже 80 млрд грн кредитних коштів під ринкові 10-14% від уряду та НБУ. Щодо Нацбанку, Фонд повністю розрахувався за боргом у майже 20 мільярдів гривень.

Проте окрім вже сплачених 19,6 млрд грн, обсяг боргу перед урядом наразі становить 46,9 млрд грн, "за якими до 2031 року буде нараховано ще 64,16 млрд грн відсотків". 

За умовами розробленого та схваленого Радою з фінансовою стабільності Плану реструктуризації, борги Фонду будуть переведені в умовні зобов’язання.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: