"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінфін прозвітував про результати верифікації держвиплат

Понеділок, 15 березня 2021, 15:05
 

У 2020 році провели верифікацію щодо правомірності отримання українцями держвиплат на загальну суму близько 455 млрд гривень, також надали близько 2,5 млн рекомендацій для проведення додаткової перевірки на загальну суму 1,6 млрд грн.

Про це повідомляє прес-служба Мінфіну.

"Найбільше виявлено невідповідностей під час верифікації субсидій. Вони становили 70% від загальної кількості рекомендацій щодо проведення додаткової перевірки правомірності виплат", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що найбільш поширеними рекомендаціями щодо правомірності виплат субсидій (на прикладі грудня 2020 року), були:

Реклама:
  • здійснення державної виплати вже після смерті реципієнта - 21 тис реципієнтів;
  • здійснення купівлі земельної ділянки, квартири (будинку), транспортного засобу, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплати послуг на суму, яка перевищує 50 тис. гривень - 17,5 тис реципієнтів;
  • наявність у володінні сім’ї транспортного засобу, з дати випуску якого минуло менше 5 років - 9,8 тис реципієнтів;
  • отримання субсидій одночасно за двома різними адресами - близько 10 тис реципієнтів.

"В 2020 році підтверджено 78% опрацьованих органами, що здійснюють державні виплати, рекомендацій Мінфіну.

Здійснювана Мінфіном верифікація дозволила органам, що здійснюють державні виплати, припинити неправомірні виплати, а також сприяла упередженню безпідставного нарахування таких виплат у майбутніх періодах", - додали у відомстві.

У Мінфіні заявили, що основна мета верифікації полягає в забезпеченні ефективного використання бюджетних коштів, недопущенні здійснення неправомірних виплат, установленні справедливої системи соціального забезпечення та підвищенні адресності державних виплат.

"Стягнення безпідставно виплачених коштів є складним і затратним процесом, що передбачає вирішення спорів у судовому порядку.

А тому запровадження у поточному році Мінфіном ще одного виду верифікації, а саме превентивної, яка здійснюється на етапі звернення громадянина за допомогою до призначення йому виплати, є більш дієвим механізмом", - йдеться у повідомленні.

 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!