Лагун не зміг позбутися поруки за боргами Дельта банку на 4,5 мільярда

Понеділок, 15 березня 2021, 09:45
 

Колишній власник збанкрутілого Дельта банку Микола Лагун не зміг скасувати договір поруки за борговими зобов’язаннями перед Ощадбанком.

Про це повідомляє Finbalance.

Північний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу Лагуна та залишив без змін рішення Госпсуду м. Києва, яким скаржнику теж було відмовлено в задоволенні позову до Ощадбанку про визнання недійсним договору поруки.

У 2017 році Верховний Суд скасував рішення Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ за позовом Ощадбанку до Лагуна та залишив у силі рішення перших двох інстанцій, згідно з якими з Лагуна як з поручителя по зобов’язанням Дельта Банку по договорам про коррахунки має бути стягнуто 111,8 млн доларів, 12,45 млн євро та 948 млн грн боргу.

Реклама:

Лагун свій позов обгрунтовував тим, що договір поруки був укладений "під впливом тяжкої для нього обставини та вкрай на невигідних умовах".

При цьому позивач посилався на анексію Росією Криму, конфіскацію російською окупаційною адміністрацією всього нерухомого та рухомого майна Дельта Банку на півострові, заборону НБУ здійснювати діяльність на відповідній території, а також події, пов`язані з політичною і фінансовою кризою, воєнними діями на Сході України, що призвело до відтоку коштів, розміщених на рахунках фізичних та юридичних осіб та вплинуло на фінансовий стан банку.

Суди дійшли висновку, що вказані події "не є важкими обставинами... оскільки такі обставини не є виключними саме щодо позивача (так як стосуються і інших суб`єктів господарювання на території України)".

Ощадбанк у ході судового процесу зауважував, що з моменту ухвалення судом рішення про стягнення з поручителя заборгованості за договором поруки до цього часу на користь держбанку "не надійшло жодних коштів у рахунок погашення боргу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: