Подругу екстопменеджера скандального ЄДАПСу хочуть призначити главою поліграфкомбінату "Україна"

П'ятниця, 12 березня 2021, 19:35
 

Новим очільником поліграфкомбінату "Україна" може стати заступник директора підприємства з інформаційних технологій та персоналізації Тетяна Бондаренко, яка є подругою колишнього топ-менеджера ЄДАПСу Ірини Обиденко.

Про це ЕП повідомив співрозмовник з поліграфкомбінату "Україна".

"Отримати контроль над поліграфкомбінатом намагається група людей, які вже колись спромоглися це зробити. Вони грабували країну за рахунок завищення цін через підставні компанії та виведення коштів в офшори", – зазначає співрозмовник ЕП.

За його словами, колишній голова консультативної ради та власник скандального консорціуму ЄДАПС Юрій Сидоренко наразі лобіює на керівну посаду Поліграфкомбінату "свою" особу. 

Реклама:

Йдеться про заступника директора поліграфкомбінату Тетяну Бондаренко, яка, за словами співрозмовника, є подругою соратниці Сидоренка Ірини Обиденко.

За даними ЕП, Сидоренко та Обиденко разом працюють ще з 90-х років. У 1993 році Сидоренко заснував із сестрою ЗАТ "Даміана-Банк" та став головою правління. Обиденко також працювала у "Даміана-Банк", а коли його закрили, очолювала Комерційно індустріальний банк, в якому Наглядову раду очолював Сидоренко.

Обиденко керувала також Консорціумом ЕДАПС з моменту його заснування з 2004 року і до офіційного припинення діяльності. 

Також вона є засновником компанії Industrial Innovation Group (в Україні зареєстрована під назвою ТОВ "Інноваційно-індустріальна група"). За офіційною інформацією, Сидоренко вийшов з компанії 2015 року. 

Компанія ТОВ "Інноваційно-індустріальна група" є засновником таких компаній, як ТОВ "Поллі-Сервіс", ТОВ "ЮС-Дизайн", ТОВ "Голографія".

Співрозмовники ЕП запевняють, що сьогодні Сидоренко та Обиденко продовжують тісно співпрацювати. 

Джерело ЕП також заявляє, що Тетяна Бондаренко є давньою подругою Ірини Обиденко, ще за часів, коли Бондаренко працювала у МВС. 

"Протягом довгих років вона співпрацювала з ЕДАПС в МВС України (до створення Державної міграційної служби України). Одразу після призначення, користуючись службовим становищем, отримала доступ до технічної документації Державного Центру Персоналізації Документів і почала передавати документи представникам компанії "IIG" для використання в роботі, розкриваючи комерційну інформацію Поліграфкомбінату третій стороні", - стверджує джерело.

За словами співрозмовника, з призначенням Бондаренко на посаду заступника директора з персоналізації, до поліграфкомбінату "Україна" почали надходити у великій кількості листи-пропозиції про співпрацю від Industrial Innovation Group.

"За допомогою Бондаренко компанія Сидоренка стала переможцем на поставку обладнання з персоналізації М-601. Дві такі системи було поставлено в Україну раніше згаданною компанією "Поллі-Сервіс", а потім продано МВС України за ціною, завищеною в три рази (4 млн доларів США).

За словами співрозмовника, кандидатура Бондаренко погоджена в Офісі президента.

Раніше повідомлялось, що США висунули звинувачення у корупції представникам концерну ЄДАПС. У справі проходили троє звинувачуваних – головний вигодонабувач (кінцевий власник) ЄДАПС Юрій Сидоренко, його племінник Олександр Васильєв, а також посадовець ІКАО (структура ООН, що опікується стандартами цивільної авіації) Мауріцио Сициліано.

Правоохоронні органи США звинувачують Юрія Сидоренка та Васильєва у тому, що вони упродовж 2005-2010 років платили хабарі Сициліано, який відповідав в ІКАО за проекти, пов’язані з машинозчитуваними документами. 

Як стверджують слідчі, в обмін на свою допомогу в лобіюванні ЄДАПСу Сициліано отримував "чорну" зарплатню на суму від $3 тис. до $5 тис. щомісяця, а також допомогу у працевлаштуванні свого сина у структурах ЄДАПС в Об´єднаних Арабських Еміратах, де проживали Сидоренко і Васильєв.

Нагадаємо, раніше уряд та Верховна Рада ухвалили рішення, які виключили "ЄДАПС" з ринку виготовлення державних документів. Державні замовлення на ці бланки було передано поліграфкомбінату "Україна", який перейшов у відання Нацбанку України.

В Україні ЄДАПС відомий тим, що протягом тривалого часу був монополістом з виготовлення голографічних захисних елементів. Ключовим лобістом ЄДАПСу був колишній народний депутат від Партії Регіонів, згодом – заступник глави ДМС, Василь Грицак. Саме він домігся ухвалення закону "Про демографічний реєстр", який запроваджував 17 видів біометричних документів (від водійських прав до соціальних карток) та зобов’язував державу ввести в дію єдиний реєстр біометричних даних громадян.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: