PROMOTED

Фінансовий звіт Енергоатома: збитковий на папері

П'ятниця, 12 березня 2021, 09:00

За підсумками 2020 року ДП "НАЕК "Енергоатом" отримав 45 млрд 648 млн грн чистого доходу від реалізації продукції та 6 млрд 837,2 млн грн валового прибутку. Одночасно показник EBITDA, що позначає прибуток підприємства до вирахування витрат за відсотками, сплати податків та амортизаційних відрахувань, у 2020 році становить 13,3 млрд грн.

Чистий збиток НАЕК "Енергоатом" відображений у фінансовій звітності Компанії на рівні 4,8 млрд грн. Він з’явився внаслідок факторів, що не залежать від державного підприємства.        

Перший фактор – витрати на курсову різницю при обслуговуванні валютних кредитів. Завдяки ним наразі реалізовуються, зокрема, будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) та Комплексна (зведена) програма підвищення безпеки енергоблоків АЕС (КЗПБ). Через значне зростання курсу євро та долара США протягом 2020 року збитки Енергоатома при обслуговуванні валютних кредитів становили 6 млрд 601 млн грн.

Другий фактор – примусове скорочення обсягу товарної продукції Енергоатома з 80,6 млрд кВт-год до 73,7 млрд кВт-год згідно з Прогнозним балансом, затвердженим Міненерго торік у квітні. В результаті балансових обмежень деякі енергоблоки вітчизняних АЕС були виведені в резерв на період від одного до трьох місяців, а інші працювали з обмеженнями потужності від 10 до 40%. Через це Енергоатом недоотримав 4,7 млрд грн доходу.  

Третій фактор – прямі втрати Компанії через невідповідність собівартості виробленої АЕС електроенергії тій ціні, за якою Енергоатом в рамках покладених на нього урядом публічних спеціальних обов’язків (ПСО) постачає її для населення. Внаслідок того, що Енергоатом був вимушений в рамках ПСО продавати половину від обсягу виробленої електроенергії за ціною 1 коп/кВт-год, втрати Компанії становили 1,2 млрд грн. Таким чином Енергоатом фактично дотував населення на суму 40 млрд грн.

Четвертий фактор – величезна заборгованість перед Енергоатомом. Наразі цифри астрономічні: 22,6 млрд грн. З них 11,6 млрд грн – це борг вже не функціонуючого держпідприємства "Енергоринок". Додатково – борг ДП "Гарантований покупець" у розмірі 6 млрд 528 млн грн та заборгованість НЕК "Укренерго" в сумі 4 млрд 463 млн грн.

Тобто операційно діяльність державного підприємства прибуткова, а чистий збиток на рівні 4,8 млрд грн пояснюється витратами Компанії на курсову різницю при обслуговуванні валютних кредитів, втратами від виконання ПСО та балансових обмежень, а також величезною дебіторською заборгованістю перед НАЕК "Енергоатом".

Додамо, що за результатами 9 місяців 2020 року сума чистого збитку Компанії становила 5,3 млрд грн. Та Компанії в найкоротші терміни вдалося оптимізувати свою роботу, провести реорганізацію й переглянути укладені попереднім керівництвом контракти з контрагентами, що дозволило заощадити мінімум 1,2 млрд грн і скоротити суму збитку на півмільярда гривень.

Перший квартал 2021 року НАЕК "Енергоатом" планує завершити із чистим прибутком. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Підпишіться на наші повідомлення!