В "Укрнафті" заявили, що продають газ за ринковими цінами

Четвер, 11 березня 2021, 16:55
 

В "Укрнафті" заявили, що інформація про те, що вони продавали газ за неринковими цінами, не відповідає дійсності, а продаж газу повністю контролює менеджмент компанії, а не олігархи.

Про це заявила компанія у коментарі ЕП.

Зазначимо, що у статті ЕП йдеться, зокрема, про те, що структури Ігоря Коломойського заробляли на перепродажу "Центренерго" газу "Укрнафти".

"За даними "БізнесЦензора", у 2020 році "Юнайтед енерджі" придбала 1,32 млрд куб м газу за 4,4 млрд грн. Більше половини цього обсягу спритні підприємці купили в "Укрнафти" – 790 млн куб м або 70% видобутого компанією газу у 2020 році.

Реклама:

У січні і липні 2020 року "Укрнафта" продавала газ фірмі Коломойського за цінами, на 50% меншими, ніж на Українській енергетичній біржі", - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що з вересня різниця між цими цінами трохи скоротилася, але газ "Укрнафти" трейдеру олігарха все одно обходився на 20-27% дешевше, ніж на відкритому ринку.

"Майже весь газ "Юнайтед енерджі" перепродала "Дніпроазоту" Коломойського (636 млн куб м за 2,35 млрд грн) та  "Центренерго" (390 млн куб м за 1,3 млрд грн).

"Центренерго" трейдер "Юнайтед енерджі" в січні-травні перепродував газ на 28-63% дорожче, ніж купував в "Укрнафти", - підкреслюється у статті.

Натомість в "Укрнафті" заявляють, що фактичні ціни продажу газу "Укрнафтою" "в середньому на 20% вище, ніж вказано в матеріалі, а біржові ціни на газ, що продається на зіставних умовах - в середньому на 15% нижчі".

"Наприклад, вказується, що ціна газу "Укрнафти" у березні 2020 року становила 3083 грн за тисячу м куб., а ціна на УЕБ була 5303, тоді як насправді у березні 2020 року вартість газу "Укрнафти" складала 4002 грн за тисячу м куб. з ПДВ, а середньозважена ціна на УЕБ (з продажем за передоплатою) становила 4150 грн за тисячу м куб з ПДВ.

Схожа ситуація з даними по листопаду 2020 року: ми начебто продавали газ за 4808 грн за тис. м куб, на біржі - 6101 грн. Насправді ціна "Укрнафти" складала 5907 грн за тис. м куб з ПДВ, середньозважена ціна на УЕБ (за умовами попередньої оплати) - 6186 грн за тис. м куб з ПДВ", - йдеться у позиції компанії.

В "Укрнафті" також заявили, що УЕБ не є індикатором ринкової ціни. 

"На формування ринкової ціни впливають ціни продажу за імпортними контрактами, ціни продажу дочірнього товариства "Нафтогаз Трейдинг" кінцевим споживачам, умови постачання (приймання-передачі), політичні коливання, погодні умови, аварії або технічні обслуговування газопроводів, і ціни імпортерів продажу газу з підземних сховищ тощо", - додали в компанії.

"Укрнафта" запевняє, що продає газ за ринковими цінами, і продаж газу повністю контролює менеджмент компанії, а не олігархи.

"При розрахунку ціни реалізації ми використовуємо формулу розрахунку ціни від котирувань європейського хабу ("імпортного паритету"). Такий механізм зараз використовує більшість великих трейдерів на українському ринку, в тому числі НАК "Нафтогаз" і Оператор ГТС України", - йдеться у заяві.

В "Укрнафті" заявили, що не мають збитків від продажу природного газу та не мають боргів за його поставку.

"Навпаки, на сьогодні "Укрнафта" має близько 400 млн грн передплати за майбутні поставки газу", - додали в компанії.

Як відомо, 50%+1 акція "Укрнафти" належить "Нафтогазу", 43% – групі "Приват" Коломойського.

Читайте детальніше у статті ЕП: Кейс "Центренерго": як Коломойський заробляє на перепродажу державного газу

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!