Регулятор розслідує порушення найбільших гравців ринку електроенергії

Середа, 10 березня 2021, 20:10
 

Нацкомісія з тарифів НКРЕКП повідомила про початок розслідування порушень законодавства щодо функціонування ринку електричної енергії з 29 березня, серед них "Центренерго", державний "Гарпок" та компанії "ДТЕК".

Про це повідомляє пресслужба НКРЕКП, документи до засідання 10 березня.

"Рішення прийнято на підставі моніторингу поведінки учасників ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку та повідомлення ДП "Оператор ринку", - повідомили у регуляторі.

Так, розслідування дій ПАТ "Центренерго", ПрАТ "Синтез Ойл" та ТОВ "Юнайтед Енерджі" стосується "можливої наявності між ними попередніх домовленостей при поданні заявок на купівлю та продаж електричної енергії, здійснення у подальшому узгоджених дій, використання інсайдерської інформації, що в цілому має ознаки спроб маніпулювання ринком", - йдеться в обґрунтуванні до проєкту постанови.

Реклама:

Щодо "Гарантованого покупця", "Оператор ринку" повідомив НКРЕКП щодо наявного дефіциту обсягів продажу електричної енергії і відповідно збільшення ціни на ринку на добу наперед.

"При цьому, на добу постачання 15 грудня на ринку на добу наперед ДП "Гарантований покупець" значно зменшило обсяг продажу (на добу постачання на 16 грудня також), а на внутрішньодобовому ринку збільшило, хоча середньозважена ціна акцепту заявок на внутрішньодобовому ринку була меншою, ніж на ринку на добу наперед", - йдеться в обґрунтуванні постанови.

Схоже обґрунтування стосується і ПрАТ "Укргідроенерго", ТОВ "Ютіліті Трейдинг" та ТОВ "Нова-Енергетична-Компанія":

"... Учасники ринку зменшили обсяг купівлі/продажу електричної енергії на ринку на добу наперед (у порівнянні із попередніми періодами) із одночасним збільшенням обсягів заявок на купівлю/продаж внутрішньодобового ринку".

Це, зазначають у регуляторі, "вказує на можливу наявність між ними попередніх домовленостей при поданні заявок на купівлю та продаж, здійснення у подальшому узгоджених дій, використання інсайдерської інформації, що в цілому має ознаки маніпулювання ринком".

Усі розслідування стосуватимуться можливих порушень протягом грудня 2020 року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: