Уряд схвалив Стратегію економічної безпеки до 2025 року

Середа, 10 березня 2021, 14:56
 

Кабмін на засіданні 10 березня схвалив проєкт Стратегії економічної безпеки України до 2025 року - зокрема, ним визначили критичні межі безпекових критеріїв, а також збереження незалежності Нацбанку та Антимонопольного комітету.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки, документи до засідання.

У відомстві зауважили, що це "фундаментальний документ, що є основою для формування державної політики у сфері забезпечення економічної безпеки". Так, ним визначаються поняття "економічної безпеки", "національних економічних інтересів", "економічної стійкості" та "економічного суверенітету".

Зокрема окреслені виклики й загрози для економічної безпеки України та шляхи їхнього подолання за основними складовими: фінансовою, виробничою, інвестиційно-інноваційною, зовнішньоекономічною, макроекономічною.

Реклама:

"Важливе місце в безпековому напрямі займають виклики, пов’язані зі збройною агресією Російської Федерації та тимчасовою окупацією частини території України", - підкреслили у Мінекономіки.

"Для досягнення основних національних економічних інтересів та економічного суверенітету Україна має реалізувати проактивну політику, спрямовану як на стале нарощення конкурентоспроможності економіки, так і на поступове зміцнення показників економічної стійкості та  невразливості національної економіки до потенційних загроз",- зазначив міністр економіки Ігор Петрашко.

Одним із положень є збереження інституційної незалежності Нацбанку та Антимонопольного комітету, та їхня самостійність у визначенні шляхів реалізації завдань у межах повноважень.

Серед іншого, стратегією затверджуються індикатори економічної безпеки з критичними межами та цільовими орієнтирами. Це дозволить запровадити прозору систему постійного моніторингу економічної стійкості та щорічну оцінку стану економічної безпеки, кажуть у відомстві.

Проєкт Стратегії економічної безпеки розроблений на виконання пункту 66 Стратегії національної безпеки України "Безпека людини - безпека країни", затвердженої указом президента України від 14 вересня 2020 року № 392.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: