В Україні стало на один системно важливий банк менше

Понеділок, 1 березня 2021, 16:06
 

Національний банк оновив перелік системно важливих банків, кількість яких стала на одну фінустанову менше - не потрапив Кредобанк.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

За даними регулятора, наразі перелік складається з 10 банків: А-Банк; Альфа-банк; ОТП банк; Ощадбанк; Південний; Приватбанк; ПУМБ; Райффайзен Банк Аваль; Таскомбанк; Укргазбанк; Укрексімбанк; Укрсиббанк; Універсал банк.

У НБУ повідомляють, що для системно важливих банків визначено підвищені вимоги з метою забезпечення вищої стійкості.

Реклама:

Попервах, додатково до нормативного значення достатності основного капіталу для них передбачено буфер системної важливості, який залежить від рівня системної значимості фінустанов. Водночас, через пандемію впровадження буферу призупинено.

Так, для А-Банку, Альфа Банку, ОТП Банку, Банку "Південний", ПУМБу, Райффайзен Банку Аваль, ТАС Банку, УкрСиббанку та Універсал Банку він становить 1%, для  Ощадбанку, Укргазбанку, Укрексімбанку - 1,5%, для Приватбанку - 2%.

Далі, банки з переліку зобов’язані розробляти плани відновлення діяльності згідно вимог регулятора. "Такі плани покликані швидко стабілізувати роботу системно важливих установ в умовах кризи", - пояснюють у НБУ.

Наостанок, системні банки мають виконувати посилений норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента - не більше ніж 20% (для банків, що не є системно важливими, його встановлено на рівні 25%).

Зазначається, що після втрати статусу системної важливості, банк має дотримуватися посилених вимог протягом ще 12 місяців.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: