Віцепрем'єр з євроінтеграції розповіла, як Україна може відповісти, у разі завершення "Північного потоку-2"

Субота, 27 лютого 2021, 15:44
 

Віцепрем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що відповіддю України на можливе завершення "Північного потоку-2" може стати повна інтеграція у європейський енергоринок.

Про це вона розповіла під час віртуальної дискусії під назвою "Чи є Північний потік – 2 проєктом ЄС і Німеччини? Дисонанс європейських голосів", повідомляє Укрінформ.

За її словами, наразі Росія не має жодних інструментів, щоб завдати шкоди нашій енергетичній безпеці. 

"Але, безумовно, завершення цього проєкту (Північний потік – 2 - ЕП) підірве таку безпеку. Відповіддю на це може бути наша інтеграція в європейський ринок та формування єдиного простору для конкуренції, для того, щоб відкрити ринок для компаній Євросоюзу", - заявила Стефанішина. 

Реклама:

За її словами, кращим запобіжником проти повторення численних газових воєн, які у минулому розв’язувала Російська Федерація є оновлені додатки з енергетики в Угоді про асоціацію, де сторони взяли на себе зобов’язання формувати спільний ринок газу та електроенергії.

Нагадуємо:

Німецька компанія з видобутку природного газу і сирої нафти Wintershall Dea, яка є однією із п’яти учасників проєкту російського газопроводу "Північний потік-2", заявила про завершення фінансування через санкції США.

Раніше повідомлялося, що принаймні 18 європейських компаній припинили свою участь  у проєкті "Північний потік-2" або перебувають у процесі виходу з нього через загрозу санкцій США. Серед них називалася і "Munich Rе".

США пригрозили санкціями кільком компаніям, що беруть участь в будівництві і сертифікації трубопроводу протяжністю близько 1200 кілометрів. Однак поки що США ввели санкції тільки щодо російської компанії "КВТ-Рус", якій належить російське трубоукладальне судно "Фортуна".

Трубопровід закінчений на понад 90%, і компанія "Газпром" та її західні партнери сподіваються закінчити його цього року.

Втім, у "Газпромі" почали визнавати, що для проєкту з’явилися ризики.

Днями Україна та Польща разом закликали Байдена не допустити завершення будівництва "Північного потоку-2".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: