"Украерорух" за неповний 2020 рік отримав мільярд збитків - StateWatch

П'ятниця, 26 лютого 2021, 12:00
 

За три квартали 2020 року державне підприємство  "Украерорух" відзвітувало про чисті збитки на суму 1,04 млрд грн.

Про це свідчить звіт про виконання показників фінансового плану підприємства за 9 місяців 2020 року, який проаналізувала експертна організація StateWatch. 

За результатами 2019 року "Украерорух " відзвітувало про 1,12 млрд грн збитків. При цьому у 2018 році фінансовий звіт завершений річним прибутком у розмірі 286,1 млн грн. 

"Згідно звіту за три квартали 2020 року, збитковий результат у більш, ніж мільярд гривень зумовлений різким зменшенням чистого доходу у зв’язку зі світовою кризою у галузі авіаційного сполучення, спричиненою пандемією COVID-19.

Реклама:

Відповідно, "Украерорух" за три квартали минулого року отримав валовий збиток у сумі 508 млн гривень. Чистий дохід від реалізації продукції "Украерорух" склав 1,111 мільярди гривень, а собівартість продукції - 1,619 млрд грн, що є на 43% нижче планового", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що за підсумками 3 кварталу 2020 року середня кількість працевлаштованих осіб на підприємстві склала 4152 осіб - це на 177 особи менше за аналогічний період 2019 року. 

З 1 січня 2020 підприємством призупинено більшість виплат персоналу, передбачених колективним договором, про що також зазначено у пояснювальній записці звіту про виконання фінансового плану підприємства.

 

"Середньомісячні витрати оплату праці рядових працівників склали 25,2 тис грн, на адміністративно-управлінський персонал - 28,8 тис грн, тоді як на директора підприємства – 95,7 тис грн. Натомість за 3 квартали 2019 року середньомісячні витрати на директора складали 78 тис грн", - додає StateWatch. 

Зазначається, що підприємство було змушено скоротити фінансування більшості проєктів капітальних інвестицій. Це зумовлено нарахуванням дебіторської заборгованості на суму 1,3 млрд грн з боку приватної авіакомпанії "МАУ", кінцевим бенефіціаром якої є Ігор Коломойський.

Повідомляється, що приватна авіакомпанія припинила виконувати платежі ще з вересня 2018 року.

На запит StateWatch щодо вжитих заходів керівництвом Міністерства інфраструктури задля забезпечення чистого прибутку підприємства, у відомстві відповіли, що управління "Украерорухом" здійснюється без втручання в оперативну діяльність.

"Одночасно повідомляємо, що керівнику ДП  було доручено розробити та подати на розгляд до Міністерства інфраструктури дієвий план заходів щодо підвищення операційної ефективності, визначити шляхи впровадження запропонованих пропозицій та терміни реалізації, які забезпечать  підвищення ефективності діяльності, збалансують доходи та витрати підприємства, забезпечать позитивний економічний ефект", - додали у міністерстві.  

"З жовтня 2019 року підприємство не має повноцінного керівника. "Укрерорухом" керує виконувач обов'язків директора Андрій Ярмак.

Державне підприємство "Украерорух" - підпорядковане Мінінфраструктури та здійснює обслуговування повітряного руху України", - зазначають у  StateWatch. 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: