В Україні можуть врегулювати роботу фрілансерів

Середа, 24 лютого 2021, 20:29
 

Кабмін на засіданні 24 лютого схвалив законопроєкт, яким створюється можливість укладення трудового договору з нефіксованим робочим часом, що, зокрема, врегулює роботу фрілансерів.

Про це повідомляє Мінекономіки на Урядовому порталі.

Так, законопроєкт врегульовує трудові відносини, у яких неможливо заздалегідь визначити види, обсяги та періоди виконання тієї чи іншої роботи. Йдеться, зокрема, про роботу фрілансерів.

Документом пропонується введення нової особливої форми трудового договору – трудового договору з нефіксованим робочим часом. Сторони можуть визначати необхідність та час залучення працівника до роботи, її обсяг та режим виконання. Оплата праці здійснюється лише за той час, коли робота фактично виконується.

Реклама:

Працівник зі свого боку отримає всі права та гарантії, передбачені законодавством про працю. Зокрема, щодо належного режиму роботи, часу відпочинку, порядку прийняття на роботу та звільнення з неї, виплати заробітної плати. 

У Мінекономіки додали, що законопроектом передбачена гарантована мінімальна кількість оплачуваних годин на місяць.

"Наразі оформлення роботи в подібних випадках відбувається здебільшого за цивільно-правовими договорами, а особи, які виконують такі роботи, позбавлені права та гарантій, встановлених законодавством про працю", - кажуть у Мінекономіки. "Зокрема, запропонований законопроект створює зручний механізм легалізації праці фрілансерів, що сприятиме посиленню їх соціально-трудового захисту та збереже мобільність працівників", - коментує зміни заступник міністра з питань цифрового розвитку Ігор Дядюра.

Зазначається, що документ розроблявся Мінекономіки у співпраці з роботодавцями та профспілками, "що забезпечило баланс інтересів всіх зацікавлених сторін".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: