Більше 40% всіх сільгоспземель України можуть втратити родючість – дослідження

Середа, 24 лютого 2021, 17:40
 

Унаслідок посиленої с/г діяльності агрохолдингів частка ґрунтовиснажуючих культур - кукурудзи, соняшнику, ріпаку та сої - у посівах по всій Україні зросла на 2,7% з 2017 по 2020 роки. Тепер ці культури займають більше половини посівних площ, що становить 40% всіх с/г земель.

Про це йдеться в дослідженні "Вплив концентрації сільськогосподарських земель на суспільство та довкілля в Україні", яке виконали науковці з Інституту географії НАН України на замовлення ГО "Екодія".

Зазначається, що найбільше збільшення частки ґрунтовиснажуючих культур, зокрема кукурудзи, спостерігається у Чернігівській, Сумській, Рівненській, Волинській та Львівській областях - на 6-9% за 2017-2020 роки.

При цьому зменшення частки цих культур відбулося лише у 5 областях: Херсонській, Донецькій, Кіровоградській, Одеській та Запорізькій.

Реклама:
 

Динаміка посівів грунтово-виснажуючих культур, 2017-2020

"Основна причина стрімкого збільшення посівних площ під ці культури - інтенсивна сільськогосподарська діяльність аграрних компаній. Вони зацікавлені у вирощуванні більш прибуткових культур, якими є кукурудза, соняшник, ріпак та соя. У 2020 році лише 10 найбільших агрохолдингів контролювали 2,66 млн га с/г земель.

Наслідками такої "агресивної" сільськогосподарської діяльності є не лише зростання ризику деградації ґрунтів, а й імовірність погіршення якості ґрунтових і поверхневих вод, зникнення струмків та замулення малих річок, втрати біорізноманіття території", - йдеться у повідомленні.

"Для того, щоб запобігти таким небезпечним екологічним наслідкам, уряд та приватні компанії повинні сприяти впровадженню технології органічного сільського господарства, технології мінімального обробітку ґрунту (no-till), а також точного землеробства, яке зменшить витрати пестицидів та мінеральних добрив.

Крім цього, Кабмін повинен розробити програму та план дій щодо виведення з інтенсивного використання вже деградовані землі. Верховна Рада має терміново прийняти законопроєкт 3091-д, який стосується реформи системи державного екологічного контролю, у тому числі і за землекористуванням", - заявив експерт із землекористування ГО Екодія Михайло Амосов.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: