У Білорусі обмежили зростання цін на деякі товари і ліки

Середа, 24 лютого 2021, 16:10
 

Уряд Білорусі запровадив суттєві обмеження по зростанню цін на соціально значущі товари та деякі ліки - зокрема, до кінця лютого виробникам, постачальникам і торгівлі заборонили піднімати ціни, а з 1 березня - не більш ніж на 0,2% на місяць.

Про це повідомляє TUT.BY.

Видання нагадує, що схоже рішення вводили в 2020 році (обмеження щодо зростання цін було в 0,5% на місяць), що сколихнуло ринок, після чого його скасували.

"Теперішньому рішенню чиновників передувало підвищення ПДВ на ліки, медвироби і деякі продукти, в тому числі через це зросли роздрібні ціни, а річна інфляція в січні підвищилась ще більше, ніж в грудні", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

За рішенням уряду юрособам усіх форм власності та індивідуальним підприємцям, які виробляють, ввозять або продають на внутрішній ринок соціально значущі товари першої необхідності, заборонили підвищувати ціни до кінця лютого (порівняно з тими, які діяли на 24 число цього місяця).

За відсутності товарів на цю дату - на попередню дату без урахування знижки.

"При цьому, з 1 березня зміна цін на соціально значущі товари першої необхідності не може перевищувати 0,2% на місяць. За основу беруть ціну на ці товари на останній день попереднього місяця (а якщо цього товару не було в наявності, то за основу береться товар того ж різновиду і розфасовки)", - пояснює видання.

Зазначається, що обмеження по зростанню цін вводиться на продукти і непродовольчі товари, які входять в список соціально значущих - усього 62 позиції. 

Зокрема, це рис, гречка, вівсянка, хліб, макарони, яловичина, свинина, жива риба, деякі молочні продукти, яйця, картопля, розчинна кава, чай, цукор, сіль, туалетне мило, туалетний папір, підгузники, сірники.

У переліку ліків, на які обмежили підвищення цін, - 50 позицій. Зокрема, це "Амоксицилін", "Азитроміцин", "Анальгін", "Арпетол", "Ксілін", "Омепразол", "Ессенцікапс". У списку значаться певні виробники цих ліків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: