"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рада зробила крок до розсекречення зарплат у держкомпаніях

П'ятниця, 29 січня 2021, 18:35
 

Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроєкт №3952 щодо забезпечення відкритості інформації про розмір оплати праці в держкомпаніях.

За документ у першому читанні проголосували 282 нардепа, передає FinClub.

"Наявність об’єктивної інформації про розмір винагороди за роботу керівництва державних компаній має сприяти дієвому контролю за ефективним витрачанням публічних коштів. Однак, така інформація досі залишається закритою для суспільства.

Тому в законопроєкті передбачені відповідні зміни, спрямовані на забезпечення відкритості та доступу до інформації про принципи формування та розмір оплати праці, винагороди, додаткового блага керівників та інших посадових осіб, що буде сприяти прозорості їх діяльності, запобіганню корупційним правопорушенням та надасть громадськості законні підстави для отримання достовірної та повної інформації про витрачання коштів у державних компаніях", - пише у пояснювальній записці автор законопроєкту Руслан Стефанчук.

Реклама:

Зокрема, йдеться про компанії, у статутному капіталі яких понад 50% акцій (часток, паїв) прямо або опосередковано належать державі та/або територіальній громаді.

До таких держкомпаній, зокрема, належать Приватбанк, Ощадбанк, "Укргазбанк", "Укрексімбанк", НАК "Нафтогаз України".

"Законопроєктом також пропонуються зробити публічною інформацію про отримання прибутку особи, які постійно або тимчасово займає посаду члена виконавчого органу або входить до складу наглядової ради компанії чи підприємства, в статутному капіталі якого більше 50% акцій прямо або опосередковано належать державі і/або територіальній громаді", - йдеться у повідомленні.

Вказані юрособи пропонують віднести до розпорядників публічної інформації, а відповідна інформація не може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом.

Передбачається, що закон зобов'яже держкомпанії щомісяця оприлюднювати відповідну інформацію на своїх сайтах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: