ООН назвала "ковідну" кризу на ринку праці найгіршою з часів Великої депресії

Вівторок, 26 січня 2021, 09:22
 

Профільне агентство ООН, Міжнародна організація праці, заявила, що внаслідок коронакризи світова економіка втратила 225 мільйонів робочих місць - це найбільші втрати з часів Великої депресії 1930-х.

Про це повідомляє ВВС з посиланням на звіт Міжнародної організації праці (МОП).

Криза спричинила скорочення робочого часу на 8,8% - учетверо більше за наслідки фінансової кризи 2008 року.

За прогнозами МОП, є три сценарія щодо втрат робочих місць у 2021 році. За песимістичного, їхня кількість скоротиться на 130 мільйонів, за базового - на 90 мільйонів, а за оптимістичного - на 36 мільйонів.

Реклама:

Та в ООН заявили, що оцінка виключно скорочення робочих місць не відображає завданої шкоди повною мірою. Водночас, в Організації підкреслили невизначеність щодо відновлення навіть попри початок масової вакцинації.

Робочий час у 2021 році, ймовірно, залишиться понад як на 3% нижчим, ніж у 2019 році - це дорівнює близько 90 мільйонам штатних робочих місць.

МОП заявила, що близько половини втраченого робочого часу є наслідком скорочення ділової активності компаній. Зайнятість також впала на 114 мільйонів порівняно з 2019 роком: за цей час близько 33 мільйонів людей втратили роботу. Водночас, решта стали "неактивними" - вони або покинули роботу, або знаходяться у пошуку.

В ООН також порівняли ситуацію з наслідками кризи 2008-2009 років: у той рік участь у робочій силі впала на 0,2 в.п., а у 2020 році - на 2,2 в.п.

Без держпідтримки таке зниження еквівалентно світовому доходу у 3,7 трлн дол - це близько 4,4% від світового ВВП.

Зазначається, що особливо постраждали такі регіони, як Латинська Америка, Карибський басейн, Південна Європа та Південна Азія.

Наслідки також непропорційно вплинули на жінок та молодь.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: