"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ посилить вимоги до незабезпечених споживчих кредитів

Вівторок, 12 січня 2021, 16:20
 

Нацбанк оголосив, що у два етапи підвищить ваги ризику для незабезпечених споживчих кредитів банків до 150%.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Підвищення відбудеться в два етапи:

  • до 125% – на 1 липня 2021 року;
  • до 150% – на 1 січня 2022 року.

"Таке підвищення сприятиме створенню банками належного запасу капіталу для покриття неочікуваних втрат від погіршення якості портфеля споживчих незабезпечених кредитів.

Реклама:

Адже якість цього портфеля дуже залежить від зміни макроекономічних умов, а ця особливість може недооцінюватися банками під час визначення очікуваних збитків за такими кредитами", - пояснили в НБУ.

Також зазначається, що запровадження підвищених ваг ризику збільшить стійкість банків до потенційних кризових явищ, захистить сектор від накопичення системних ризиків, що сприятиме збереженню фінансової стабільності.

"Водночас сегмент споживчого кредитування й надалі залишатиметься привабливим для банків, проте їх кредитна політика стане зваженішою", - додали в НБУ.

У регуляторі нагадали, що поточні ваги ризику споживчих кредитів на рівні 100% та мінімальні вимоги достатності регулятивного капіталу 10% означають, що на кожні 10 грн кредиту банк має тримати 1 грн капіталу. 

Підвищення ваг ризику до 125% вимагає від банків, активних у сегменті споживчого кредитування, тримати вже 1,25 грн капіталу, а підвищення ваги до 150% вимагатиме від банків тримати 1,5 грн капіталу. Таким чином, збільшиться частка незабезпечених споживчих кредитів, які банки фінансуватимуть не депозитами вкладників, а власним капіталом.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: