"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ІТ-галузь в Україні недоотримала 200 млн доларів за результатами 2 кварталів 2020 року – BRDO

Четвер, 12 листопада 2020, 15:45
 

Економічна криза, спричинена пандемією COVID-19, сповільнила темпи росту експорту IT-послуг - цього року галузь недоотримала за 2 і 3 квартал майже 200 млн доларів.

Про це свідчать розрахунки експертів Офісу ефективного регулювання BRDO.

Підкреслюється, що серед основних причин уповільнення темпів росту експорту IT-послуг:

  • зменшення попиту на послуги внаслідок фінансових проблем замовників;
  • неможливість робітників виконувати обов'язки через захворювання;
  • зменшення продуктивності через карантинні обмеження.

"Експорт українських ІТ-послуг демонструє позитивну динаміку протягом останніх дев'яти років. Однак темп зростання скоротився у другому кварталі та став найнижчим із 2014 року. Показники ІІІ кварталу, за попередніми даними НБУ, свідчать про часткове відновлення темпів зростання експорту.

Реклама:

Загалом продовження зростання експорту (навіть при падінні темпів зростання) є досить позитивним результатом з огляду на окремі негативні прогнози щодо впливу пандемії Covid-19", - йдеться у повідомленні.

Експерти мають три прогнози щодо розвитку ситуації.

За оптимістичного сценарію, негативний вплив пандемії на обсяг експорту ІТ-послуг обмежиться ІІ та ІІІ кварталами, а в ІV кварталі темпи зростання експорту відновляться до рівня 2016-2019 року - 25.8%. У результаті експорт становитиме 1,5 млрд доларів в ІV кварталі і 5,1 млрд доларів за результатом року. Тобто зросте на 23%.

"В основі песимістичного сценарію лежить припущення, що негативний вплив пандемії буде пролонговано у ІV кварталі, а тому падіння збережеться і складе 2% до попереднього кварталу. В результаті експорт становитиме 1,2 млрд доларів в ІV кварталі і 4,6 млрд доларів за результатом року. Тобто зросте на 11%.

Реалістичним ми вважаємо сценарій, в якому буде збережена традиційна для галузі сезонність - 14% приріст до ІІІ кварталу в 2016-2019, але з понижуючим коефіцієнтом на основі результатів ІІ і ІІІ кварталу. У результаті експорт становитиме 1,3 млрд доларів в ІV кварталі, і 4,9 млрд доларів за результатом року. Тобто зросте на 19%", - зазначають експерти.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: