Фірташ і Коломойський домагаються права перегляду судових рішень у Конституційному суді

Середа, 28 жовтня 2020, 13:20
 

Конституційний суд розгляне скаргу компанії "Азот" Дмитра Фірташа та "Запорізького заводу феросплавів", що належить групі "Приват" Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, на відповідність Конституції в питанні неможливості перегляду виконаних судових рішень.

Про це повідомляє пресслужба КС.

"29 жовтня Велика палата Конституційного Суду на відкритій частині пленарного засідання у формі письмового провадження розгляне справу за конституційною скаргою ПАТ "АЗОТ" та конституційними скаргами АТ "Запорізький завод феросплавів" щодо … конституційності положення пункту 1 частини третьої статті 320 Господарського процесуального кодексу", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що позивачі звернулися до Конституційного Суду з клопотаннями щодо розгляду питання відповідності Конституції положення пункту 1 частини третьої статті 320 Кодексу в частині перегляду судового рішення у зв’язку з виключними обставинами.

Реклама:

"Позиція скаржників: неможливість перегляду судових рішень у зв'язку з визнанням положень закону неконституційними, якщо ці рішення є виконаними, нівелює конституційне право на судовий захист. Верховна Рада підтримує позицію скаржників. Також парламент просить КСУ перевірити конституційність аналогічних положень інших процесуальних кодексів", - заявляла представник парламенту в КСУ Ольга Совгиря.

Нагадаємо, що в 2019 році Запорізький завод феросплавів домігся в КСУ визнання неконституційною статті 17 закону "Про Національне антикорупційне бюро", що позбавило бюро права через суд домагатися анулювання незаконних угод.

Тоді НАБУ вказувало, що за чотири роки суди задовольнили 35 позовів бюро, анулювавши 97 угод на суму понад 6 млрд грн.

"А господарські суди взяли і винесли рішення про те, що в силу процесуального закону не підлягають перегляду рішення, якщо вони виконані. Але ось гряде друга серія. Треба цю норму скасувати і угоду довести до логічного завершення. А чарівно в цьому те, що парламент цю угоду цілком підтримує. Мародерство в чистому вигляді", - повідомляв радник голови КСУ Денис Невядомський.

ЗЗФ скаржився в КС, що НАБУ ініціювало скасування угод ще до винесення судом вироку обвинуваченому.

Згідно з матеріалами справи, госпсуд в червні 2017 року відмовив НАБУ, однак апеляційний, а потім і Верховний суд в квітні 2018 року по позовом бюро визнали угоду недійсною.

Йдеться про угоду на 172,48 млн грн між ЗЗФ і підконтрольною державі "Запоріжжяобленерго", діяльність керівництва якої розслідує НАБУ - так звана справа "Енергомережі".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: