У держави залишиться 750 тисяч гектарів сільгоспземель – Держгеокадастр

П'ятниця, 16 жовтня 2020, 15:36
 

За даними Держгеокадастру, в Україні безпосередньо в Держгеокадастрі залишиться 750 тисяч га землі держвласності сільгосппризначення.

Про це заявив голова відомства Роман Лещенко під час земельного форумі "Земля – народу".

"4 місяці тому я був призначений на посаду голови Держгеокадастру, мені були чітко поставлене завдання лати відповідь на питання, скільки власне державної землі в Україні. І я хочу зараз сказати, що в Україні 10,4 млн га держформи власності сільгосппризначення не існує. Це була брехня. Нас вводили в оману і стверджували, що є ця земля. Насправді її немає.

1,7 млн га землі були передані у комунальну власність у 2018-2019 роках, і сьогодні, підписавши історичний указ, ми передаємо більше 2 млн га землі громадам. Скільки ж в Україні залишається землі держформи власності? За даними Держгеокадастру, після передачі більше 2 млн га землі в Україні безпосередньо в Держгеокадастрі залишається 750 тисяч га землі держвласності сільгосппризначення", - розповів Лещенко.

Реклама:

"Ця земля перебуває на правовому титулі на акті постійного користування. Мова про землі Академії наук, Міністерства оборони, пенітенціарної служби, Міністерства освіти, та колишні державні підприємства Міністерства АПК, які сьогодні передані у Фонд держмайна на приватизацію", - додав він.

"Сьогодні земельний баланс має похибку більше 5 млн га. Де ця земля? Вона знаходиться у приватній власності чиновників, усіх тих людей, які перебували при владі", - підкреслив голова Держгеокадастру.

Нагадаємо:

Президент Володимир Зеленський у четвер підписав указ про передачу земель сільгосппризначення з державної до комунальної власності.

Раніше повідомлялось, що після місцевих виборів, які призначені на 25 жовтня 2020 року, територіальним громадам передадуть у власність всі землі сільськогосподарського призначення, які мають належати ОТГ, але на сьогодні перебувають у державній власності; це понад 2 млн га земель.

У рамках децентралізації у сфері земельних відносин Держгеокадастр із 1 лютого 2018 року здійснює передачу державних сільгоспземель у комунальну власність об’єднаних територіальних громад.

Читайте також: Нардеп Микола Сольський: Усі зможуть купувати більше 100 гектарів землі через родичів, коханок чи партнерів

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: