Держпідприємство Мін'юсту планує створити власну ІТ-команду, щоб відмовитись від підрядників

Вівторок, 13 жовтня 2020, 17:00
 

Держпідприємство "НАІС" (Національні інформаційні системи), яке займається обслуговуванням реєстрів Мін'юсту, ухвалило рішення створити на підприємстві штат розробників програмного забезпечення, щоб поступово відмовитися від послуг сторонніх компаній.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

"Ми проаналізували результати співпраці зі сторонніми розробниками реєстрів, особливо на прикладі реагування на претензії до роботи реєстрів останні місяці, і вони мають критичні недоліки.

По-перше, це швидкість та якість розробки програмного забезпечення. Ми відповідаємо перед суспільством за якісну роботу реєстрів, водночас у НАІСу немає інструментів для оперативного вирішення проблемних питань", - зазначив генеральний директор ДП "НАІС" Олексій Бережний.

Реклама:

За його словами, інша, але не менш важлива проблема - залежність держави від компаній, що розробляли реєстри та займаються їх підтримкою.

"Де-юре реєстри належать державі, але де-факто - ніхто сторонній не може прийти і просто так замінити поточних підрядників-розробників ПЗ. Ніхто не буде підтримувати і оновлювати систему, яка розроблена на чужій платформі. Це дуже важкий процес навіть за умови бездоганно сформованої технічної документації.

В результаті, залежність від конкретних підрядників заважає ефективній роботі як підприємства, так і реєстрів в цілому", - пояснив Бережний.

Зазначається, що оновлена структура ДП "НАІС" дає змогу сформувати повний цикл розробки ПЗ - від архітектора, бекенд- та фронтенд-девелоперів до тестувальників.

За словами Бережного, новий підхід у роботі дозволить підприємству позбутися залежності держави від сторонніх розробників ПЗ, забезпечить якість продукту та подальший контроль його роботи і зекономить державні кошти завдяки поступової відмови від закупівлі послуг з розробки.

"ДП "НАІС" вже розпочало пошук спеціалістів, які в подальшому розроблятимуть нові реєстри власними силами. Паралельно продовжуватиметься поступова передача підтримки старих реєстрів працівникам підприємства для їх подальшого обслуговування та оновлення", - йдеться у повідомленні.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: