"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Коломойський оскаржує право "Ощадбанку" на 1,3 мільярда доларів російських активів

Понеділок, 12 жовтня 2020, 09:25
 

Компанія "ІКБ-Інвест" звернулася до Верховного Суду зі скаргою на постанову суду, якою було задоволено заяву "Ощадбанку" та надано дозвіл на виконання рішення Міжнародного комерційного арбітражу про стягнення 1,1 мільярда доларів.

Про це повідомляє Finbalance.

Кошти мають стягнути з Міністерства юстиції Російської Федерації в якості компенсації за експропріацію активів банку в Криму. З урахуванням відсотків, загальна сума вимог "Ощадбанку" до РФ становить 1,3 млрд доларів.

"ІКБ-Інвест" просить Верховний Суд скасувати рішення Київського апеляційного суду від липня 2019 року.

Реклама:

За даними держреєстру, засновником "ІКБ-Інвест" є "КУА "Фінансовий капітал" - фірма з орбіти групи "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, які отримали рішення Арбітражного суду Гааги про стягнення 159 млн доларів з Росії в якості компенсації за нерухоме майно, експропрійоване у "приватівців" в Криму після його анексії Росією.

В рамках виконавчого провадження щодо виконання Арбітражного суду Гааги в березні 2020 року відбувся аукціон з продажу 99,77% акцій "Промінвестбанку". Переможцем цього аукціону стала фінкомпанія "Фортіфай", яка зараз пов'язана з оточенням Ігоря Коломойського.

У той же час Антимонопольний комітет надав дозвіл компанії Сергія Тігіпка на придбання "Фортіфай" і прав на 99,77% акцій "Промінвестбанку".

Згадана вище скарга "приватівців" до Верховного Суду про право "Ощадбанку" стягнути російські активи в Україні є фактично продовженням протистояння "приватівців" і "Ощадбанку", яке триває з осені 2019 року.

Доповнено. "Наразі юристи Ощадбанку ознайомлюються з матеріалами справи, але вже зараз ми розуміємо, що подання такої скарги - це відверта спроба цинічного позбавлення Ощадбанку, українського банку, 100% акцій якого належать державі, права на відшкодування збитків, спричинених анексією Криму, а саме 1,3 мільярда доларів США (суми, присудженої нам міжнародним арбітражем, разом із процентами).

 Дії щодо скасування дозволу на виконання рішення міжнародного арбітражу на території України спрямовані на те, щоб усіма способами не допустити реалізації законного рішення міжнародного судового органу за рахунок майна, що належить Російській Федерації, її державним компаніям та знаходиться на території України, на користь Ощадбанку", - заявили у прес-службі Ощадбанку.

 "Банк буде рішуче протистояти свавіллю та всіма доступними способами захищатиме своє право виконати рішення міжнародного трибуналу і отримати належне відшкодування за втрачене майно", - додали у банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: