ДТЕК Ахметова пів року не платить державі за оренду 5 шахт, борги вже перевищують 100 мільйонів

Четвер, 3 вересня 2020, 16:21
 

Заборгованість енергохолдингу Ріната Ахметова ДТЕК за оренду цілісного майнового комплексу (ЦМК) ДП Добропіллявугілля перевищила 100 млн грн. 

Про це НВ Бізнес повідомили в прес-службі Фонду державного майна.

"Відповідно до чинного договору оренди шахт ДП Добропіллявугілля між Фондом державного майна України та компанією ДТЕК, сума місячної орендної плати становить 18,3 млн грн. При цьому, оренда плата не сплачується орендарем з березня 2020р. Наразі існує заборгованість по оренді на суму понад 100 млн грн.", — відповіли в ФДМУ на запит НВ Бізнес.

У Фонді нагадали, що передача в довгострокову оренду ЦМК ДП Добропіллявугілля відбулася 22 грудня 2010 року строком на 49 років, до 22 грудня 2059 року. Передача відбулася згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України № 1559-р від 28 липня 2010 р.

Реклама:

Минулого року держава отримала від орендаря в особі ТОВ ДТЕК Добропіллявугілля більше ніж 177 млн грн.

В Фонді держмайна повідомили, що наразі існує ініціатива орендаря з дострокового завершення оренди ДП Добропіллявугілля, яка була сформована та надіслана на адресу прем'єр-міністра. 

"За дорученням прем'єр-міністра та на виконання постанови Кабінету Міністрів була створена міжвідомча робоча група для всебічного вивчення питання. До групи входять на рівні заступників керівників представники Міністерства енергетики, Міністерства юстиції, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, а також ФДМУ в особі Заступника Голови Фонду", — пояснили в ФДМУ.

За результатами розгляду ініціативи, робочою групою буде напрацьовано подальші сценарії розвитку та рекомендації з вищезазначеного питання. "Заступник Голови ФДМУ не уповноважений говорити від імені робочої групи", — зазначили в прес-службі Фонду, не уточнивши за яких умов можливе дострокове розірвання договору оренди.

Доповнено. У прес-службі ДТЕК заявили, що компанія призупинила оплату оренди за Добропіллявугілля з березня 2020 року.

"Головна причина - майже 4-місячний простий шахт ДТЕК Добропіллявугілля через кризу в енергетиці і незатребуваності українського вугілля. При цьому раніше компанія виплачувала орендну плату за Добропіллявугілля своєчасно і в повному обсязі, а під час простою продовжувала виплачувати зарплату співробітникам", - йдеться у повідомленні.

"На даний момент ми знаходимося в діалозі з Фондом держмайна щодо погашення боргів", - додали в ДТЕК.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!