"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Постраждалі від засухи фермери Одещини просять фіндопомоги від уряду 

Четвер, 10 вересня 2020, 11:51
 

Фермери Бесарабії обіцяють перекрити траси, якщо не буде допомоги від держави через посуху. 

Про це повідомила прес-служба ВС "Всеукраїнський Конгрес Фермерів", пише agronews.ua.

Причина – відсутність допомоги від держави аграріям через посуху, яка триває в регіоні вже другий рік поспіль.

"Щоб посіятись торік ми взяли кредити на добрива, насіння, солярку. Все майно зараз заставлене ще з минулого року. На нас ніхто не звертає уваги. До нас приїжджали всі: і Тарас Висоцький (заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства) тричі був сам міністр і губернатор, але результату немає. Приїжджають  і розказують, що немає схеми виплати", - пояснює фермар Олександр Пересудько.

Реклама:

За словами аграріїв,  зараз Кабмін пообіцяв їм підготувати програму про компенсацію страхування. В теорії це виглядало б так: страхування буде коштувати 300-400 грн. за гектар і 50% мають компенсувати. 

Зараз в регіоні вже загинули від 80% до 100% озимих, тепер продовжують гинути ярові культури. Господарства вже залишились без соняшника, проса і кукурудзи. Голова асоціації фермерів Бесарабії Алла Стоянова розповідає, що ситуація катастрофічна:

"Посуха була з 2019 року. Ще з 2018 року аграрії увійшли в кредити для посівної у  2019 р. Очікували, що затягши паски в 2020 році, стануть на  ноги, але потрапили в пастку: виклались на повну, грошей на рахунках немає, склади пусті, в полях все згоріло, орендну плату пайщикам заплатити нема з чого, податки – нема з чого".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: