СБУ викрила масштабне розкрадання в "Укрзалізниці": контрабанда з РФ, виведення 50 мільйонів 

Середа, 22 липня 2020, 12:49
 

Служба безпеки встановила, що протягом 2018-2019 років посадовці "Укрзалізниці" у змові з підрядниками підписали контрактів на майже 200 мільйонів гривень без відповідних дозволів і сертифікатів. 

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Оперативники спецслужби встановили, що у цей період комерсанти вступили у змову з деякими керівниками одного з департаментів та структурних підрозділів "Укрзалізниці". 

Посадовці забезпечували ділкам перемоги у тендерах, незважаючи на те, що "підрядники" не мали відповідних дозволів та сертифікатів на здійснення ремонту колісних пар для пасажирських вагонів. 

Реклама:

Вони також постачали товариству запасні частини неналежної якості та невідомого походження, завезені контрабандним шляхом з РФ. Загальна сума контактів становила майже 200 мільйонів гривень.

Зазначається, що через фальсифікації обсягів робіт і фіктивні фірми було привласнено і переведено в готівку 50 мільйонів гривень.

 

За висновками фахівців, експлуатація на рухомому складі запасних частин, відновлених із порушенням технологічних процесів, могла створити реальні передумови до виникнення надзвичайних подій.

СБУ проводить у п’яти областях 27 обшуків у структурних підрозділах Укрзалізниці, виробничих і офісних приміщеннях та місцях проживання фігурантів.  

В офісі компанії-постачальника, причетної до протиправного механізму, правоохоронці вилучили 65 тисяч доларів, понад 2 мільйони гривень, печатки низки комерційних структур, залучених до фіктивних господарських операцій, у тому числі підроблену печатку національного перевізника.

Наразі за всіма адресами проведення обшуків описується та вилучається фінансово-господарська документація, що підтверджує протиправний характер діяльності фігурантів. 

 

Зокрема, виявлено договори постачання, акти здачі-приймання робіт, реєстри податкових та видаткових накладних, рахунки на оплати, авізо, технічні паспорти, посадові інструкції, довіреності, сертифікати.

Триває досудове слідство у кримінальному провадження за ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем з метою неправомірної вигоди) та ч. 3 ст. 212 (Ухилення від сплати податків) Кримінального кодексу. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!