НБУ відкликає мільярдні позови до компаній Коломойського щодо рефінансу Приватбанку

Понеділок, 15 червня 2020, 20:58
 

11 червня Госпсуд Дніпропетровської області задовольнив клопотання НБУ та закрив провадження за позовом до "Дніпроазота" Ігоря Коломойського щодо стягнення заставного майна по борговим зобов’язанням Приватбанку по рефінансуванню.

Про це повідомляє Finbalance з посиланням на матеріали суду.

Своє клопотання НБУ мотивував погашенням Приватбанком своїх боргів по рефінансуванню, а отже, відсутністю підстав у Нацбанку на звернення стягнення на предмет забезпечення за кредитом.

З аналогічних підстав - "у зв`язку з відсутністю предмету спору" - 9 червня Госпсуд Дніпропетровської області на підставі звернення Нацбанку закрив провадження за позовом до ТОВ "Приватофис" про звернення стягнення на предмет іпотеки, яке знову ж таки було в забезпеченні по рефінансуванню НБУ для Приватбанку.

Реклама:

2 червня Госпсуд Дніпропетровської області на підставі такого ж звернення Нацбанку закрив провадження за позовом НБУ до ПрАТ "Ерлан" (виробник напоїв "Біола"), 6 червня - справу за позовом до ТОВ "Перспектива Інвестмент", у травні-червні - низку справ за позовами НБУ до ТОВ "Гаджибей".

Нагадуємо:

Як повідомлялось у лютому-квітні Приватбанк повністю погасив борги перед НБУ по рефінансуванню, виплативши 7,5 млрд грн. За даними Нацбанку, на 01.05.2020 у Приватбанка не було боргів по рефінансу.

На початок 2017 року - тобто фактично відразу після націоналізації - обсяг боргових зобов`язань Приватбанку перед регулятором становив 18 млрд грн.

Раніше Приватбанк за спонукання НБУ утримувався від погашення рефінансування, поручителями по якому були Ігор Коломойський та пов’язані з ним структури, сподіваючись таким чином стимулювати процес погашення заборгованості корпоративних позичальників перед банком.

У червні 2018 року НБУ подав 143 позови до компаній, пов’язаних з Ігорем Коломойським і його партнерами, які надавали майно в заставу для Нацбанку як забезпечення боргів Приватбанку по рефінансуванню. Обсяг вимог НБУ по цим позовам сягав 10 млрд грн.



Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: