"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США позбавлять Гонконг особливого торгового статусу

Субота, 30 травня 2020, 13:01
 

США почнуть позбавляти Гонконг привілейованого статусу, оскільки на думку Штатів, він перестав бути автономною складовою Китаю.

Про це заявив президент США Дональд Трамп на прес-конференції, пише The New York Times.

"Китай замінив свою обіцянку слідувати принципу "одна країна - дві системи" на принцип "одна країна - одна система", - заявив Трамп.

"Ми почнемо розглядати відмову від низки привілеїв", - сказав він, пояснивши, що це стосується, зокрема, торгівлі та угод про екстрадицію.

Реклама:

Трамп додав, що США відкличуть статус самостійної митної території Гонконгу, а також запровадять санкції щодо посадових осіб, які прямо або побічно підривають автономію Гонконгу". "Наші дії будуть рішучими і значними", - заявив президент США.

Нагадуємо:

Раніше на цьому тижні прем'єр Держради КНР Лі Кецян в доповіді на сесії ВЗНП підтвердив, що Пекін має намір створити "стабільні правові системи і механізми правозастосування для захисту національної безпеки в Гонконзі".

Це викликало нову хвилю протестних акцій в Гонконзі, на час припинилися наприкінці минулого року після початку розповсюдження коронавіруса.

У минулому США уклали низку угод з Гонконгом, що дають того особливий статус при торгівлі.Також сторони домовилися про умови екстрадицій.

У Вашингтоні заявляли про прагнення укладати двосторонні угоди з Гонконгом у різних сферах, включаючи культуру, освіту, торгівлю, інвестиції з метою підтримувати існування принципу "одна країна - дві системи в Китаї".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!