НБУ у квітні перегляне макропрогноз у зв'язку з коронавірусом — Смолій

Четвер, 12 березня 2020, 14:34
 

Хоча поширення коронавірусу у світі поки не мало суттєвого впливу на економічне зростання та інфляцію в Україні, у квітні, найвірогідніше, Нацбанку доведеться переглянути макропрогнози.

Про це заявив голова Нацбанку Яків Смолій під час прес-брифінгу.

За його словами, на економічній активності та інфляції в Україні ще не позначилися такі наслідки поширення коронавірусу, як:

  • тиск на ціни в бік зниження та охолодження світової економіки;
  • пом’якшення монетарної політики центральними банками провідних економік світу і торговельних партнерів України у відповідь на ці процеси;
  • запровадження урядами країн заходів для недопущення поширення COVID-19.

Смолій підкреслив, що, окрім падіння цін на світових ринках через коронавірус, на інфляцію в Україні у бік зниження будуть тиснути конкурентні війни між країнами-виробниками нафти, які нещодавно розгорнулися.

Реклама:

"Вони провокуватимуть підтримання рекордно низьких цін на енергоносії, що впливатиме і на ціни товарів українського експорту.

Загалом, усі ці чинники матимуть різноспрямований вплив на економічне зростання та інфляцію в Україні, що посилює невизначеність", - додав він.

Голова НБУ підкреслив, що ключовим припущенням, яке правління бере до уваги, ухвалюючи рішення про зниження облікової ставки до 10%, залишається продовження співпраці з Міжнародних валютним фондом.

"Укладення нової програми з МВФ зменшить вразливість економіки України в період турбулентності на світових ринках в часи пікових виплат за державним боргом. Також на сприйняття України інвесторами впливатимуть рішення  українських судів щодо відповідальності та зобов’язань ексвласників неплатоспроможних банків перед державою", - наголосили у регуляторі.

Смолій також підкреслив, що ризик поширення коронавірусу може у разі реалізації призвести до рецесії світової економіки та значного сповільнення економічної активності в Україні.

За його словами, суттєве зниження світового попиту, а також переоцінка інвесторами ризиків країн, що розвиваються, можуть негативно позначитися на показниках зовнішньої торгівлі України та ускладнити залучення фінансування.

У НБУ заявили, що актуальними залишаються також ризики:

  • ескалації військового конфлікту на сході країни та нові торговельні обмеження з боку Росії;
  • скорочення врожаю зернових і плодоовочевих культур в Україні через несприятливі погодні умови;
  • збільшення волатильності світових цін на продукти харчування з огляду на глобальні зміни клімату.

Крім цього, Смолій заявив, що січневий прогноз НБУ передбачав інфляцію 4,8% на кінець 2020 року, але він може бути переглянутий у квітні залежно від розвитку подій.

Нагадаємо:

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 10% річних із 13 березня 2020 року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: