В Україні існують десятки тисяч юросіб та ФОП-ів без керівників і видів діяльності

П'ятниця, 31 січня 2020, 14:06
 

Аналітики виявили 66 тисяч ФОПів, у яких не вказано вид діяльності (КВЕД) та 99 тисяч юридичних осіб, які не зареєстрували одне або кілька ключових даних: ПІБ керівника, власника та/або КВЕД.

Про це повідомляє аналітична система YouControl.

Цікавою особливістю таких компаній є давній термін існування і юридичний статус "не перебуває в процесі припинення, свідоцтво про державну реєстрацію недійсне".

Чому компанії приховують інформацію?

Реклама:

За словами голови правління Спілки юристів Одеської області Олександра Рябця в 2003 році був прийнятий закон "Про державну реєстрацію юридичних осіб, індивідуальних підприємців і громадських формувань", відповідно до якого державні реєстратори повинні були протягом 2004-2005 років провести заміну старих свідоцтв на нові ‒ єдиного зразка. 

Однак багато підприємців не звернулися для заміни. І вже з 2012 року відповідна комісія Міністерства юстиції проводила інвентаризацію.

Всі юридичні особи та фізичні особи-підприємці, створені та зареєстровані до 1 липня 2004 року, зобов'язані були подати державному реєстратору реєстраційну картку для включення відомостей про них до ЄДР. 

Всі, хто цього не зробив, отримали запис: "свідоцтво про державну реєстрацію недійсне", так як у них залишалось свідоцтво старого зразка. У той же час формулювання "не перебуває у процесі припинення" залишилося, адже рішення про ліквідацію або реорганізацію в цьому підприємстві не приймалося.

Чи можна співпрацювати з такими компаніями/ФОПами?

"Якщо ми бачимо таке досьє, потрібно розуміти, що підприємство або приватний підприємець мають право діяти ‒ укладати угоди, платити податки. Вони створювалися за старим законодавством, яке було чинне на той період.

...Інше питання: чи варто співпрацювати з цим підприємством? Особисто я б цього не рекомендував. Цілком можливо, що у цього контрагента можуть з'явитися зобов'язання щодо податків і зборів тощо", - коментує Рябець. 

Довідка.

YouControl — аналітична система на основі відкритих даних, що з понад 60 джерел формує повне досьє на кожну компанію України, відстежує зміни та візуалізує зв’язки. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: