Лукашенко заявив, що Путін "забув" про зниження ціни на газ для Білорусі

П'ятниця, 24 січня 2020, 15:38
 

Російська сторона не виконує раніше досягнутих домовленостей про ціни на газ для республіки при продажу "Газпрому" білоруської газотранспортної системи.

Про це заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко, передає Інтерфакс-Україна.

"Коли ми їм продавали нашу трубу белтрансгазовскую (газотранспортну систему Білорусі, в 2007-2011 роках - ред.), була чітка домовленість: нам пообіцяли, заплативши гроші (невеликі, треба сказати, вони вже їх відпрацювали практично - 5 млрд дол), вирівняти з Росією щодо ціни", - сказав він.

Лукашенко заявив, що порушував це питання під час спілкування з президентом РФ Володимиром Путіним. "Минув час - забули. Нещодавно я розмовляв з президентом Росії. Я йому прямо сказав: а я це пам'ятаю", - підкреслив білоруський лідер.

Реклама:

"Тому ви встановлюйте свою ціну на газ, але ми будемо теж діяти, виходячи з власних інтересів, чого б нам це не коштувало", - сказав він.

Нагадуємо:

Білорусь щорічно імпортує з РФ близько 20 млрд кубометрів газу.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, в 2019 ціна на газ для Білорусі становила $ 127 за 1 тис. кубометрів.

В кінці грудня 2019 року Лукашенко і Путін вели напружені переговори за цінами на газ в 2020 році.

Результатом домовленостей стало підписання пізно ввечері 31 грудня протоколу, відповідно до якого торішня ціна газу зберігається для Білорусі на два місяці - січень і лютий.

Мінськ має намір домагатися зниження ціни на газ, при цьому Лукашенко заявляв, що РФ хоче підвищити його вартість до $ 152 за 1 тис. кубометрів.

Він також підкреслив, що Білорусь хоче купувати газ за російські рублі, але РФ відповіла відмовою і вважає за краще долари в газових розрахунках.

"Ми купували і купуємо у вас (газ - ред.) за долари. Ви говорите про єдину валюту, я пропоную за російські рублі давайте торгувати. А хочеться (російській стороні - ред.) долари. Ось суть вашого валютного союзу", - сказав Лукашенко 24 грудня о інтерв'ю радіостанції "Ехо Москви".

"На це у них відповіді немає. Це здається дивним. Давайте газ за російські рублі, і так потихеньку підемо (до валютного союзу - ред.). Так ось - ні", - підкреслив Лукашенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: