"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Справу щодо розкрадання газу на ТЕЦ Дубневичів передали до суду

Субота, 28 грудня 2019, 20:39

Прокурори САП скерували до Вищого антикорупційного суду обвинувальний акт щодо заволодіння понад 300 млн кубометрів газу НАК "Нафтогаз України" на суму понад 1,4 мільярда гривень.

Джерело: Національне антикорупційне бюро

Деталі: Серед обвинувачених у справі: директор  ТзОВ "Енергія – Новояворівськ" (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.2 ст.366 Кримінального кодексу України); технічний директор ТзоВ "Енергія-Новий Роздол" (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.2 ст.366 КК України); фінансовий директор двох підприємств — ТзоВ "Енергія-Новий Роздол" та ТзОВ "Енергія – Новояворівськ" (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 КК України); фізична особа-організатор схеми, радник директора ТзОВ "Енергія (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.2 ст.366 КК України).

Крім того, для отримання обвинувального акта не з’явився один із підозрюваних — директор ТзОВ "Енергія-Новий Розділ" (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.2 ст.366 КК України), тож його було оголошено в розшук, а справу стосовно нього виділено в окреме провадження.

Реклама:

У НАБУ зазначили, що завершили розслідування ще у вересні 2018 року. Після цього понад 15 місяців сторона захисту та представники юридичних осіб, відносно яких здійснюється провадження, ознайомлювалась з матеріалами справи, відтак НАБУ і САП були змушені звернутися до суду з клопотанням про обмеження сторони захисту у термінах ознайомлення до 17 грудня 2019 року.

Суть справи: За даними слідства, підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ (Львівська обл.) впродовж 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю в НАК "Нафтогаз України" природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів, НАК постачав ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових.

Внаслідок цих дій прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф НКРЕКП). Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали надприбутки, співставні з розміром збитків, завданих НАК "Нафтогаз України" внаслідок реалізації описаної корупційної схеми.

Що передувало: Розслідування наведених фактів детективи Бюро розпочали в грудні 2016 року за матеріалами НКРЕКП та ЗМІ.

У січні 2018 року детективи НАБУ затримали та повідомили про підозру 5 особам: 4 посадовцям компаній-власниці ТЕЦ — ТзоВ "Енергія-Новий Роздол" та ТзОВ "Енергія – Новояворівськ", та фізичній особі-"куратору" схеми, яка є наближеною до народних депутатів.

В межах розслідування за клопотанням детективів НАБУ Солом’янський районний суд м. Києва наклав арешт на цілісні майнові комплекси "Новороздольска ТЕЦ" та "Новояворівська ТЕЦ".

Відповідно до рішення суду, ці два об’єкти передані в управління АРМА.

Передісторія:

Восени 2016 року декларації Богдана та Ярослава Дубневичів викликали фурор у ЗМІ та серед експертів, оскільки в них були перераховані значні суми готівкових коштів і величезна кількість зареєстрованого в них і членів їх сімей нерухомого майна.

НАБУ та СБУ розслідує кілька кримінальних справ, у яких фігурують компанії братів Дубневичів. Зокрема, щодо розкрадання газу на суму понад 1,4 мільярда гривень.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!