Рада прийняла закон про врегулювання видобутку бурштину

Четвер, 19 грудня 2019, 18:21

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт №2240, який передбачає введення єдиних дозвілів на геологічне вивчення бурштинових надр з подальшим видобуванням бурштину на 5 років на ділянки до 10 гектарів.

Це рішення підтримали 279 народних депутатів.

Законопроєкт, зокрема, регулює земельні питання доступу до покладів бурштину, також вводиться відповідальність за недотримання вимог рекультивації землі та обов'язок компенсації завданих збитків.

Згідно з документом, початкова ціна продажу на аукціоні спеціального дозволу на видобуток бурштину складе двісті неоподаткованих мінімумів за один гектар землі (34000 грн).

Реклама:

Крім цього, передбачені зміни до Кримінального кодексу України, які передбачають штрафи і кримінальну відповідальність за незаконний видобуток, збут, придбання, зберігання, передачу, пересилання, перевезення, переробку корисних копалин та за ухилення від рекультивації земель.

Зокрема, за видобуток корисних копалин із використанням несертифікованого обладнання передбачений штраф для громадян від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а для посадових осіб - від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів. За повторне порушення штраф для громадян і посадових осіб - від 300 до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Верховна Рада також прийняла за основу урядовий законопроект №2241 з поправками до Податкового кодексу про зниження ставки рентної плати на видобуток бурштину з 25% до 10%. Законопроєкт підтримали 266 народних депутатів.

Читайте також: Легалізація видобутку бурштину: не лише про "сонячне каміння", а й про нафту і газ

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: