Наглядові ради держкомпаній отримали більше повноважень: що зміниться

Середа, 18 грудня 2019, 16:56

Кабмін ухвалив рішення про наступні кроки у реформі корпоративного управління, завдяки яким наглядові ради держкомпаній отримають більше повноважень та незалежності від політичного впливу уряду.

Про це повідомив у Facebook міністр економіки Тимофій Милованов.

За його словами, міністерства та органи влади мають право написати індивідуальні політики власності для кожної компанії за такою структурою: а) пріоритети для компанії, тобто причини чому така компанія належить державі; б) основні напрямки діяльності компанії; в) ключові показники компанії та обов’язковий фінансовий показник.

Крім цього, вимоги до модельного статуту компанії, який відповідає стандартам ОЕСР, посилюють повноваження наглядових рад (тобто, більше політичної незалежності від уряду).

Реклама:

Також Кабмін затвердив вимоги до компанії, по яким до неї можна застосовувати такий статут - надавати більше повноважень наглядовій раді.

"Наприклад, затверджена політика власності, дієздатна наглядова рада, дієздатна система внутрішнього контролю та внутрішнього аудиту", - пояснив Милованов.

Також він назвав список найбільших компаній, корпоративне управління яких має бути приведено до стандартів ОЕСР в першу чергу.

Це Нафтогаз, Укрзалізниця, Укроборонпром, Укренерго, Адміністрація морських портів України, Аеропорт Бориспіль, Укрпошта, Енергоатом, Укргідроенерго, Державно продовольчо-зернова корпорація України.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!