Пенсійний фонд буде автоматично отримувати дані про смерть особи

Вівторок, 19 листопада 2019, 16:06

Міністерство юстиції та Пенсійний фонд почали автоматичну взаємодію між реєстрами, тепер перевірку даних про смерть особи автоматизовано.

Проєкт отримав назву Трембіта, про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-реліз проєкту TAPAS .

Технічно взаємодія відбувається між Державним реєстром актів цивільного стану громадян (ДРАЦС) та Реєстром застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (ІКІС ПФУ).

Взаємодія реєстрів дозволяє оперативно інформувати Пенсійний фонд з боку Міністерства юстиції про факт смерті громадянина. Це, у свою чергу, дозволяє своєчасно надавати соціальну допомогу на поховання померлої особи і припиняти виплату пенсії.

Над проєктом Trembita, працювали Міністерство цифрової трансформації та Міністерство соціальної політики за підтримки проєкту USAID/UK aid "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS", Фонду Східна Європа та EGOV4UKAINE.

Реклама:

Зазначається, що донедавна процес пересилання даних відбувався вручну, що значно затримувало процес обміну і звірення даних (дані до Пенсійного Фонду передавали протягом десяти робочих днів) і підвищувало ризик суб’єктивних технічних помилок. 

Відтепер для верифікації даних, завдяки "Трембіті", у працівників ПФУ є постійний онлайн-доступ до інформації про смерть фізичних осіб, яка, до того ж, автоматично оновлюється щодоби.  

"Обмін даними має високий рівень захищеності завдяки підписанню електронною печаткою та шифруванню всіх даних, що передаються, а також протоколюванню подій, контролю доступу до вебсервісів і вжиттю заходів, спрямованих на протидію атакам, типу "відмова у обслуговуванні", що гарантується національною системою "Трембіта"", - йдеться у прес-релізі.

Нова взаємодія дозволяє громадянам оперативно отримувати виплати на поховання, а державі – контролювати процес і унеможливити будь-які махінації з пенсіями померлих людей.

У найближчих планах вдосконалення взаємодії передбачено створення картки застрахованої особи (таку картку оформлятимуть при народженні дитини), а також – одержання інформації про втрату годувальника.

Трембіта — система електронної взаємодії українських державних електронних інформаційних ресурсів, через яку будуються інформаційні взаємодії органів публічної влади. Система реалізується Державним агентством з питань електронного урядування України у співпраці з "Академією електронного управління", компаніями "Cybernetica Ltd" та "SoftXpansion Ltd" в межах проекту "EGOV4UKRAINE" Програми "U-LEAD з Європою"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: