"Нафтогаз" домігся арешту рахунків компанії, яка випустила облігації для "Газпрому"

Понеділок, 11 листопада 2019, 11:05

НАК "Нафтогаз України" домоглася арешту рахунків SPV-компанії єврооблігацій "Газпрому" в японських ієнах - GazAsia Capital S.A.

Про це повідомляється в меморандумі нового випуску єврооблігацій "Газпрому", передає "Інтерфакс".

"... відомо про наказ судового пристава, що забороняє GazAsia Capital S.A. здійснювати платежі на користь "Газпрому". Ця SPV розмістила 10-річні бонди на 65 млрд ієн в грудні 2018 року", - повідомляється в меморандумі.

Як відомо, 15 лютого 2019 року судовий пристав ухвалив заборонити ряду компаній, в тому числі філіям найбільших банків в Люксембурзі і Gaz Capital S.A. (емітент колишньої основної програми євробондів "Газпрому"), здійснювати платежі на користь "Газпрому".

Реклама:

Це рішення фактично зупинило активність "Газпрому" на публічному ринку запозичень до реєстрації нової програми.

Невигідні "Газпрому" рішення люксембурзьких судів змусили концерн реєструвати програму бондів в іншій юрисдикції.

Була обрана Великобританія, суди якої захистили активи "Газпрому" від позовів "Нафтогазу".

Новою SPV стала британська Gaz Finance plc.

Меморандум інформує, що 15 квітня 2019 року "Газпром" звернувся в люксембурзький суд з проханням оскаржити арешт і приєднатися до процесу.

"Суд відхилив клопотання "Газпрому". Хоча рішення суду по "Газпрому" не було вручено, "Газпром" оскаржив це рішення. Слухання апеляції призначено на січень 2020 року", - йдеться в меморандумі.

Нагадуємо:

У травні 2019 року люксембурзький суд виніс рішення про визнання і приведення у виконання рішення про виплату "Нафтогазу" по транзитному спору.

"Газпром" звернувся з клопотанням про скасування рішення, апеляційна інстанція прийняла клопотання "Газпрому" - дата слухань поки не призначена.

Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу" 4,63 млрд доларів за недопоставку обсягів газу для транзиту.

За результатами двох арбітражів - на поставку і транзит - "Газпром" повинен виплатити "Нафтогазу" 2,56 млрд доларів.

"Газпром" ці рішення оскаржить, але українська сторона не хоче чекати розгляду апеляції і намагається стягнути ці кошти в різних юрисдикціях.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: