"Нафтогаз" не буде нараховувати ОСББ штрафи за недобір газу

Середа, 23 жовтня 2019, 09:40

НАК "Нафтогаз України" розіслав ОСББ та іншим тепловиробникам, що споживають газ в межах спеціальних обов’язків, додаткові угоди про незастосування фінансових санкцій за невідповідність заявленого та фактичного обсягу споживання газу.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

У заяві підкреслюється, що можливість не застосовувати такі санкції у НАКу з’явилася з ухваленням НКРЕКП постанови №2081 від 7 жовтня 2019 року "Про внесення змін до Правил постачання природного газу". Документ набрав чинності 12 жовтня.

Постанова доповнила категорію споживачів, до яких постачальник газу не може звернутися з претензією про компенсацію збитків, якщо фактичне споживання відхилялося від замовленого обсягу.

Реклама:

Раніше такий виняток поширювався лише на побутових споживачів. НКРЕКП доповнила перелік усіма споживачами, що отримують газ на умовах ПСО. Зокрема, мова йде про ОСББ та ЖБК з власними котельнями, що укладають прямі договори з "Нафтогазом" на опалювальний період.

У НАКу наголошують, що вони проводили активні консультації з регулятором щодо спрощення правил для непрофесійних учасників ринку газу.

Нагадуємо:

З травня 2019 року НАК "Нафтогаз України" почав виставляти акти-претензії ОСББ та іншим тепловиробникам за недобір замовленого газу. 

Причиною стали зміни на ринку газу, що актуалізували відповідну норму законодавства з березня 2019 року.

Більшість ОСББ назвали вимоги НАКу необґрунтованими та платити відмовилися, паралельно звернувшись до регулятора з проханням вирішити конфлікт шляхом зміни регуляторної бази.

У свою чергу, НАК також звернувся до регулятора щодо відміни вказаної норми для ОСББ та інших непрофесійних учасників ринку газу, обґрунтовуючи це обтяжливістю адміністрування вказаних штрафів.

1 серпня НКРЕКП оприлюднила проєкт вказаної постанови для громадського обговорення, що тривало до 2 вересня. 

7 жовтня постанова була ухвалена, а 12 жовтня набрала чинності.

Роман Скляров, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: