Китай інвестує 280 мільярдів доларів в нафтогазову галузь Ірану

Неділя, 8 вересня 2019, 16:22

Китай збирається інвестувати в іранський енергетичний сектор 280 млрд доларів.

Про це пише "Комерсант".

Домовленості були досягнуті в ході проведеного в кінці серпня візиту міністра закордонних справ Ірану Мохаммада Джавада Заріфа в Пекін.

Ця угода перегукується з домовленостями між Китаєм і Іраном 2016 року, коли інвестиції в нафтогазову галузь стали частиною узгоджених китайських вкладень в розмірі 400 млрд доларів.

Реклама:

Умови угоди передбачають кілька пунктів, які повинні мінімізувати негативні наслідки для китайських компаній порушення американських санкцій проти Ірану.

Так, за нафту будуть платити не в доларах, а в юанях або "м'яких валютах", отриманих від ведення бізнесу в Африці або в країнах колишнього Радянського Союзу. Китай зможе купувати нафту, газ і продукти нафтохімії з гарантованою знижкою мінімум в 12%, причому буде мати право на відстрочку платежів на термін до двох років.

Також у Китаю буде право переважного викупу в нових або відновлених нафтогазових і нафтохімічних проектах в Ірані.

Китайські компанії зможуть розмістити в Ірані близько 5 тис. співробітників служб безпеки для захисту своїх інвестицій, а також додаткових співробітників для забезпечення безпеки ліній поставок нафти, в тому числі в Перській затоці.

Китай також інвестує додаткові 120 млрд доларів в модернізацію іранської транспортної інфраструктури.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!