АМКУ зобов'язав КМДА повернути незаконну держдопомогу комунальним підприємствам

Четвер, 26 вересня 2019, 14:40

Антимонопольний комітет зобов'язав Київську міську державну адміністрацію повернути незаконно виділену держдопомогу комунальним підприємствам Києва через порушення конкурентного законодавства.

Про це написав глава АМКУ Юрій Терентьєв на своїй сторінці в Facebook.

"26 вересня 2019 року Антимонопольний комітет зобов'язав КМДА повернути незаконну державну допомогу, визнану неприпустимою для конкуренції (2,5% "на утримання служби замовника")", - написав Терентьєв.

"У той же час кошти, за які підрядні організації здійснюють роботи, не є державною допомогою, тобто, ніяких загроз будівництву та реконструкції немає", - додав він.

Реклама:

Терентьєв нагадав, що Київська міська рада затвердила і реалізує Програму економічного і соціального розвитку на 2018-2020 роки.

Нею передбачено будівництво і/або реконструкція закладів освіти та охорони здоров'я, об'єктів благоустрою та спортивної інфраструктури, житлових будинків (за програмою "Доступне житло" для учасників АТО), інженерних мереж, адміністративних будівель КМДА, Київського зоопарку.

У 2019 році на виконання програми Київміськрада виділила 1,4 млрд грн.

"Звернемося до Закону про місцеве самоврядування. Він недвозначно вказує, що функції замовника на будівництво, реконструкцію і ремонт повинні делегуватися на конкурсній основі або виконуватися самостійно", - повідомив Терентьєв.

За його словами, Департамент будівництва та житлового забезпечення КМДА передав ці функції комунальним підприємствам (створеним самою міськрадою) без будь-якого конкурсу.

Таким чином комунальні підприємства отримали:

"Спецжитлофонд" - 270 млн грн.

"Інженерний центр" - 270 млн грн.

"Житлоінвестбуд-УКБ" - 900 млн грн.

"Житло-сервіс" - 2 млн грн.

"Ці комунальні підприємства залишають собі 2,5% виділених коштів як "утримання служби замовника", - повідомив глава АМКУ.

За словами Терентьєва, замість закупівель послуг з будівництва і ремонту через конкурс, КМДА своїм рішенням передала цю функцію своїм же комунальним підприємствам та "дарує" їм 2,5% коштів, виділених на будівельні роботи.

"Отже, невиконання Київською держадміністрацією умов Закону про місцеве самоврядування призвело до надання незаконної державної допомоги комунальним підприємствам, що, в свою чергу, спотворило економічну конкуренцію", - заявив Терентьєв.

Це стало причиною рішення АМКУ про повернення бюджетних коштів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: